Срив на пазара на недвижими имоти в Пазарджик е малко вероятен, според специалисти
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:04 / 09.08.2007Коментари ()1532
Пазарът на недвижими имоти в Пазарджик остава сравнително интензивен, установи репортерска проверка на радио „Фокус" - Пазарджик. Драстично поскъпване на недвижимите имоти в последните месеци не се наблюдава, но цените си остават високи - от 250 до 500 евро на кв м застроена площ. Бумът на цените беше в началото на годината, когато недвижимите имоти поскъпнаха с 20% в сравнение с 2006 г. Покачване обаче се наблюдава при парцелите за жилищно застрояване - цената на „апетитните" терени достига до 300 евро за кв м. Специалисти коментират, че причина за поскъпването е големият интерес към закупуването на жилища, а оттам и липсата на терени за застрояване. Заради недостига на терени, много строителни фирми купуват парцели със стари постройки, като плащат повече за тях, а освен това оскъпяването идва и от допълнителните разходи по разрушаването на старите сгради.

Продължава да расте и интересът от страна на чужденци за закупуване на недвижими имоти в Пазарджишка област, информират агентите. Най-засилен е интересът към вилните селища край Дебращица, Паталеница и Брацигово, където въздухът е много чист.

По въпроса за възможен срив на пазара на недвижими имоти, специалистите коментират, че в Пазарджик това е малко вероятно. Хората се притесняват, че ако цените спаднат рязко, тези, които са теглили ипотечни кредити, ще се окажат излъгани - ще са купили жилище на изплащане за 70-80 хиляди лева, например, и докато все още го изплащат, това жилище вече може да струва 50 хиляди лева. В Пазарджик това е малко вероятно да стане отново заради недостига на парцели за жилищно застрояване, коментират брокерите на недвижими имоти.



Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Sriv-na-pazara-na-nedvizhimi-imoti-v-Pazardzhik-e-malko-veroyaten-spored-specialisti-30587
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.