Днес е големият християнски празник Успение на Пресвета Богородица
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:06 / 15.08.2007Коментари ()1741
© Plovdiv24.com
Днес православната и католическата църква отбелязват един от 12-те велики християнски празници - Успение на Пресвета Богродица. Според Светото писание това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст науска земния живот и отива при сина си. Смъртта й била тъй лека и блажена, че приличала на заспиване. Оттук и думата "успение" - заспиване. Според народната традиция празникът се нарича Голяма Богородица. След тържествена литургия в църквата се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве.

В този ден празнуват всички, които носят благословеното име Мария. По повод празника Негово светейшество българският патриарх Максим ще води Светата литургия в Троянския манастир. Пловдивският митрополит Николай ще отслужи тържествена света литургия, послучай храмовия празник на катедралата "Свето Успение Богородично" в Пловдив.

Молебенът започва в 9 часа. Църквата "Света Богородица" в Карлово, в която Васил Левски е подстриган и служил като дякон Игнатиий, ще получи уникална, специално изработена икона на Света Богородица. Дарението е от кмета на община Карлово Емил Кабаиванов, а поводът е храмовият празник на църквата. Иконата е дърворезба, изработена от Охридката иконописна школа и осветена в църквата "Св. Климент Охридски" в град Охрид. Информацията е на радио Пловдив.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Dnes-e-golemiyat-hristiyanski-praznik-Uspenie-na-Presveta-Bogorodica-30796
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.