Традиционнен събор “Бащино огнище” ще се проведе в смолянското с.Смилян
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:17 / 15.08.2007Коментари ()1176
Всяка последна събота и неделя на месец август в родопското село Смилян се провежда традиционният за населеното място събор "Бащино огнище", предаде радио "Фокус" - Смолян. По време на празника се събират хиляди хора, чиито корени започват от Смилян, също и десетки гости от всички краища на страната. Атракция по време на програмата е провеждането на конкурса "Мис Крава".


В организираните прояви тази година ще се включат смолянските зевзеци, оркестри от Хасково, Виевската фолк група, както и съставите при Военен клуб - Смолян. Да изнесе концерт-спектакъл е поканена и Николина Чакардъкова. Съборът се провежда за осма поредна година.


Всеки последен уикенд на месец ноември в родопското село се провежда и празник на Смилянския фасул. По традиция празничните дни се съпровождат от кулинарна изложба с дегустация, конкурс за приложна апликация от смилянски фасул и отличаване на производител на годината.


Село Смилян се намира на 15 км югоизточно от Смолян и е едно от най-старите селища в Средните Родопи. Разположено е на 820-850 м надморска височина. Населението на Смилян е около 2000 души. Информацияат е на агенция "Фокус".



Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Tradicionnen-subor-Bashtino-ognishte-shte-se-provede-v-smolyanskoto-sSmilyan-30826
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.