Мошеници крадат ваучери за отопление на самотни хора в Белово
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:25 / 19.11.2004Коментари ()1503
Икономическа полиция в Пазарджик разследва 15 случая на измама, в които фирми за доставка на дърва и въглища са подвели самотноживеещи стари хора и са им взели ваучерите за отопление, обещавайки до дни да им доставят гориво. Проверките по случаите не са приключили, съобщи директорът на РДВР полк. Жоро Стоицев, цитиран от PA media.
Проверяваните фирми са две - от Стара Загора и Панагюрище. Имената им не се уточняват заради продължаващото разследване. Засечените измами са изключително в района на община Белово, уточни директорът на Социално подпомагане в Пазарджик Илияна Малинова.
Камиони на частни компании обикаляли беловските села и предлагали доставка на дърва и въглища за социално слаби, разполагащи с ваучери. Измамниците избирали за свои жертви най-често самотноживеещи възрастни хора и им обещавали до ден-два да решат проблема с отоплението. Още същия ден те представяли фактури в Агенцията за социално подпомагане за доставените от тях дърва и въглища с искане документите да бъдат осребрени. След подаване на сигнали от потърпевши от селата Мененкьово и Аканджиево, както и град Белово, е спряно изплащането по фактури, подадени от фирми, обслужващи района на Белово, каза Илияна Малинова. Злоупотребилите вероятно са фалшифицирали и подписите на “клиентите” си.
В Белово кмет и Общински съвет до момента така и не можаха да се разберат по въпроса за добива на дърва за социално слаби. Заради съмненията, че зад спора за избор на фирма-изпълнител се крият лични икономически интереси, се наложи посредничеството на областния управител Иван Димитров. Той призова спорещите да разрешат проблема по-бързо и професионално, вместо да "си играят като в детска градина на кметове, кметство и общински съвет”.


Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Moshenici-kradat-vaucheri-za-otoplenie-na-samotni-hora-v-Belovo-3110
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.