1500 души годишно ще получават услугата "социален асистент" и "домашен помощник"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:07 / 27.08.2007Коментари ()1232
© Plovdiv24.com
В Пловдив бе представена оперативната  програма "Развитие на човешките ресурси" 2007-2013 година.Програмата е с управляващ орган Министерството на труда и социалната политика. Стартът й бе даден  на 20 юли тази година, като е и първата програма в страната за усвояване на европейските фондове. Бюджетът и е 1 213 869 575 евро и  се очаква да бъде официално одобрена от Европейската комисия през септември 2007.

С решение на Министерски съвет  от края на 2005 година Агенцията за социално подпомагане(АСП) е определена за междинно звено на управляващия орган министерството труда и социалната политика по тази оперативна програма.На 30 юли 2007 година АСП обяви приемането на проектопредложения по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ "Грижа в семейна среда за незвисимост и достоен живот на хора с различни видове увреждания и самотно живеещи хора - дейности "Социален асистент" и "Домашен помощник". Общият бюджет по тази схема до 2013 година възлиза на 29 337 450 лева, като средствата се получават от Европейския социален фонд. Крайният срок за подаване на проектните предложения е 4 октомври тази година. Очаква се около 1500 души годишно да получават услугата "социален асистент" и "домашен помощник" или до края на целия период на програмата - 2013 година, от услугите да се възползват повече от 10 хиляди лица с увреждания или самотноживеещи хора. В резултат на предоставяните услуги до 2013 година ще се постигне 25 намаление на броя на постъпващите в специализирани институции. Ще бъде осигурена заетост на 600 души годишно.

Програмата, по която започна набирането на проекти, включва услуги, които са добре познати в цяла България. Усилията на агенцията са насочени към подобряване на доказаните практики  и разширяване на обхвата на услугите "социален асистент" и "домашен помощник". Ще се въведат нови моменти, чрез които да се разшир обхватът на хората, коитомогат да ползват услугите, и на структурите, които могат  да ги предоставят. Предвиждат се и комплексни мерки за подкрепа на семейства, в които има деца с трайни увреждания, както и възможност хората с трайни увреждания да получават услуга "от и до" работното място.

Схемата за безвъзмездна финансова помощ се насочва към повишаване качеството на услугите, като за целта допуска те да бъдат прдставяни почасово. Това е и една от основните разлики със съществуващата "Национална програма за хора с увреждания", по която за тези услуги се наемат само безработни лица. Друг съществен момент е, че чрез услугата "социален асистент" хората с увреждания ще могат да работят, както и да получават помощ на работното си място. Ще се разшират и възможностите в случаите, когато става въпрос за деца.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/1500-dushi-godishno-shte-poluchavat-uslugata-socialen-asistent-i-domashen-pomoshtnik-31314
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.