Зоя Начева: Държавен архив – Смолян притежава един от най-богатите фондове на лични архиви
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:59 / 04.09.2007Коментари ()1471
Съгласно Закона за държавния архивен фонд в Държавен архив - Смолян ежегодно постъпват документите на учрежденията от Смолянски регион, които са с постоянен срок на съхранение. През първото полугодие на тази година е събрано заплануваното количество, каза за радио "Фокус" - Смолян Зоя Начева, архивист в Държавен архив - Смолян. 24 са учрежденията, предали документите си за първото шестмесечие, с 565 архивни единици, или в линейни метри това са 5,64. От тях нов фонд е само един, другите са регулярни постъпили експертизи.


Държавен архив - Смолян притежава един от най-богатите фондове на лични архиви и огромна колекция от османотурски документи. "При нас годишно идват по 20-30 постъпления на снимки и документи, свързани с миналото на смолянския край, което ме кара да мисля, че родопчанинът цени и пази своето минало, а по отношение на комплектуване на лични архивни фондове сме един от водещите в страната", заяви Начева.

Личните фондове са над 200 и непрекъснато се обогатяват. В Държавния архив се съхранява снимката на Васил Левски, която е една от четирите оригинални, стенографските записки на Народнтото събрание са в личния фонд на Христо Попконстантинов, който е бил стенограф на Народното събрание. Книга от библиотеката на Наполеон също е част от архива.


От началото на годината 1230 души са посетили читалнята на архива, от които по изследователски теми са работили 89 души, по имуществени въпроси - 375 и други 766.



Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Zoya-Nacheva-Durzhaven-arhiv-Smolyan-pritezhava-edin-ot-nai-bogatite-fondove-na-lichni-arhivi-31680
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.