Откриха учебната година в ПУ "Паисий Хилендарски"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:51 / 30.09.2007Коментари ()3226
Днес откриха учебната година на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" на специална церемония в Пловдивската филхармония. На нея бяха поканени всички първокурсници, преподаватели и служители в университета. Специални гости бяха депутатът от Захари Георгиев, Негово Високопреосвещенство Пловдивският Митрополит Николай, депутати и министри. По традиция на официалната церемония абсолвентите връчиха на първокурсниците символите на университета.

Скъпи първокурсници, искам да ви уверя, че не сте сбъркали в избора си, защото днес ставате членове на една от най-могъщите български образователни структури - вторият по големина и значимост в страната университет и най-големият за Южна България. Това заяви в академичното си слово ректорът на ПУ „Паисий Хилендарски" проф. Иван Куцаров, с което по традиция висшето училище откри за 47-и път учебната си година. Според него новите студенти не трябва да забравят, че Пловдивският университет е университет от класически тип, в който са представени четирите основни направления във висшето образование - хуманитарно, природно, обществено и техническо, разпределени в 9 факултета, 2 филиала и един колеж.

Знанията обаче не се придобиват само в аудиториите и семинарните зали, вие ще се учите и от „Историята" на Паисий Хилендарски и от Пловдив като град с вековна култура, обясни ректорът на университета.

Освен студенти и преподаватели на тържествената церемония днес в Концертна зала на пловдивската филхармония присъстваха още заместник-министърът на образованието и науката Екатерина Виткова, депутати, ректори на други висши училища, представители на местната власт и областната управа и митрополит Николай.

По традиция, под звуците на студентския химн, абсолвентите на Пловдивския университет връчиха на новия випуск символите на висшето училище - Паисиевата "История славянобългарская", знаме и ключ.

Вие сте щастливи, че имате за свой патрон Свети Паисий Хилендарски, каза пловдивският владика. Знайте, че вашите успехи ще се отразят на благоденствието на българския народ, благослови той присъстващите преподаватели и студенти.

Днес висшите училища в световен мащаб се превръщат в огнища на прогреса, разчитаме на Пловдивския университет, като производител на знания за цялата страна да изпълнява мисията си успешно, каза в приветственото си слово пък заместник-министърът на образованието Екатерина Виткова.

Поздравителен адрес изпрати и министърът на транспорта и съобщенията Петър Мутафчиев. Убеден съм, че всеки един от вас и всички вие заедно през тази академична учебна година ще докажете за пореден път, че няма невъзможни висоти за българската наука, казва в обръщението си към студентите и преподавателите министърът на транспорта.

 



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Otkriha-uchebnata-godina-v-PU-Paisii-Hilendarski-32881
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.