Откриха семинар в Пазарджик за Световния ден за психично здраве
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:22 / 10.10.2007Коментари ()1776
За самоубийствата в обществото се говори трудно. Неразбирането на същността и сериозността на проблема формира негативна нагласа на хората към тези, които посягат на живота си. А с по-добра информираност отношението би могло да се промени към толерантно. На това мнение са експертите от отдел "Опазване на общественото здраве" в РИОКОЗ Пазарджик, които организираха семинар-обучение на над 30 медицински специалисти и педагогически съветници в училищата в град Пазарджик.

Младежите в тийнейджърска възраст са втората рискова група в суицидните опити след 19- 30- годишните. Целта на обучението е хората, които ежедневно контактуват с тях в училище да разширят познанията си и да изградят модели на поведение в суицидна ситуация.

Семинарът бе открит от директора на РИОКОЗ д-р Фани Петрова.
Поканени за участие в него бяха д-р Деница Михайлова, детски психиатър, Деница Вълчева, клиничен психолог в Психиатричната болница в Пазарджик.

Превръщането на психичното здраве в ценност за личността и обществото и превенция на суицидните опити са основни приоритети в разработената Регионална план-програма за психично здраве на РИОКОЗ за периода 2007-2012 г. Важен елемент в нея е постигането на добра информираност на населението по проблемите на психичното здраве и повишаване грижата на обществото към суицидното поведение.



Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Otkriha-seminar-v-Pazardzhik-za-Svetovniya-den-za-psihichno-zdrave-33339
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.