Ротарианци от Пловдив и Кобленц ще ремонтират училището за глухи деца "проф. д-р Ст. Белинов"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:36 / 11.10.2007Коментари ()1652
© Plovdiv24.com
Институт за средното съсловие на Балканите ще бъде създаден към Пловдивския университет по съвместен проект между университета и Занаятчийската камара в Кобленц. По този повод в Пловдив днес пристига Карл-Юрген Вилберт - почетен консул на България във Федерална провинция Райнланд-Пфалц и главен изпълнителен директор на Занаятчийска камара в Кобленц пристигна на посещение в Пловдив.

Д-р Вилберт, който ръководи една от най-активните занаятчийски камари в Германия вече близо 30 години, е юрист по образование и почетен доктор на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и на Университета в Кобленц.

Установяването на тясна връзка между икономиката и висшето образование и намирането на пресечните точки между занаятчийските предприятия и техните организации от една страна, и висшите учебни заведения, от друга, за гарантиране на адекватна професионална квалификация и подготовка на необходимите за бизнеса специалисти, е един от основните акценти в дейността на почетния консул.

 

По негова инициатива в града в Пловдив ще стартира и проект за ремонт и модернизиране на Средното общообразователно училище за деца с увреден слух "Проф. д-р Ст. Белинов" в Пловдив. Проектът ще бъде реализиран съвместно с учредения преди пет години в София Българо-германски Ротари комитет, Ротари клубовете в Кобленц и Пловдив, Регионална занаятчийска камара и др.

Наред с това шефът на камарата, която близо 15 години подпомага българското занаятчийство и неговите организации в рамките на проекти, финансирани от Федералното правителство, ще даде прием по-късно днес в чест на кмета на град Пловдив д-р Иван Чомаков.

Припомняме, че в рамките на дългогодишното партньорство с Община Пловдив бяха реализирани едни от най-успешните начинания на Занаятчийска камара Кобленц в България - реставрация с автентични технологии на националния паметник на културата Данчова къща в Стария Пловдив и превръщането й в съвременен център за обучение в сферата на опазване на паметниците на културата, както и изграждането на комплекс от 7 модерно оборудвани учебни работилници (по фризьорство, сладкарство, златарство, дърводелство и реставрация, готварство, компютри и мехатроника) към Междуучилищния център за трудово-политехническо обучение в града.

В програмата на почетния консул бяха включени и консултации с представители на правителството и на партньорските организации по стартирането на проект за ремонт и модернизиране на Средното общообразователно училище за деца с увреден слух "проф. д-р Ст. Белинов" - Пловдив.

Проектът, който е иницииран от д-р Вилберт, ще бъде реализиран с подкрепата на учредения преди пет години в София Българо-германски Ротари комитет, Ротари клуб Кобленц, Ротари клуб Пловдив-Пълдин, Ротари интернешънъл, МУЦТПО Пловдив и Регионална занаятчийска камара Пловдив.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Rotarianci-ot-Plovdiv-i-Koblenc-shte-remontirat-uchilishteto-za-gluhi-deca-prof-d-r-St-Belinov-33415
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.