Подземна улица под Главната ще прочуе Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:12 / 15.10.2007Коментари ()5436
© Plovdiv24.com
Античният Филипополис ще възкръсне като подземен град на едно ниво под съвремения център на Пловдив. Такава е идеята на професора от университета по архетектура , строителство и геодезия в София арх. Тодор Кръстев."Това е включено като част в приетия наскоро общ градоустройствен план на Пловдив", обясни за "Акцент за вас" известният специалист по опазване на паметниците в миналото.

Грандиозният замисъл предвижда разкриване на намиращите се все още под земята останки на древния Филипополис и свързването им заедно с вече реставрираните останки от миналото в един подземен античен град . В момента част от Античния античния форум е в плачевно състояние, обрасъл е в бурени. А това е центърът на античното пространство, което продължава и под площада. Самият Античен форум има квадратна структура, от която е разкрита само част. Една част от колоните и капителите са изнесени другаде. Друга част, Одеонът , е наяве . Трета все още се намира под площад "Централен".

Според проф. Кръстев трябва да се разкопае целият форум на античния Филипополис., включително и останките под пощата и под площад "централен". Те ще бъдат свързани с подземни улици и издигащите се в момента , ни в клин ни в ръкав останки в подлеза на "Тримонциум" , с малкия Одеон и с подлез "Архетектурен". Когато идеята стане реалност , ще вървим в подземна улица , минаваща под Главната , където ще разглеждат останките от Античния стадион."В момента част от тях са експонирани в "Екселсиор", а други - в магазин, припомня архитект Кръстев.- Трети се намират на Джумаята. Големи части от стадиона обаче не са разкрити. ИМа някои, които са в процес на разкриване , но други само са сондирани." Проф.Кръстев обещава нещо, което е невиждано не само в Европа, но и в целия свят. "Целта е този подземен град да бъде свързан с хоризонтални и вертикални връзки с надземната структура. Виждам една такава връзка към АНтичния театър, а от там - към интересната антична част в Стария град - Лапидарума. Предлагаме нови авангардни решения - асансьори между подземното и горното ниво. Интересна е възможността да се използват и подземните тунели на Гражданска защита , които ще служат като връзки . Целта е да се направи цялостна система от туристически маршрути , които свързват всеки елемент на подземния град музей. Тогава на посетителите ще може да се предложи обиколка на експонатите и необходимото време за разглеждането им.

"Всичко ще бъде свързано с мултимедия, с 3 D-модели, даващи представа кък е изглеждал Античният град. В момента няма никаква изнесена информация за античните паметници и хората ги подминават - за тях това са просто някакви камъни. Не са сложени дори табели , които да сочат кой е средновековен. Има пълна дезинформираност по отношение на ценностите . Мултимедията ще покаже каква е връзката на всяка една част с цялото и тогава вече ще има интерес."
Проф. Кръстев предвижда в подземния град да има търговски , културни и и информационни центрове, такива, които няма да нарушават общото въздействие на античните паметници.

"В подлез "Археологически" е намерено едно много добро решение с разкриването на античната улица и епископалната резиденция. За съжаление там беше построен и един ресторант на много на много неудачно място , който отне част от качествата на комплекса. Новите строежи могат да компрометират идеята за новия град. Ако се построи този търговски център, който е предвиден до пощата, ще се нанесе удар върху проекта." Проф. Кръстев вижда и други трудности пред реализирането на грандиозния му проект. "Един възможен проблем е съществуващата подземна инфраструктура . Под пощата изградена сложна съобщителна структура от национално значение. Под улиците пък има колектори. Техниката обаче непрекъснато се развива - бежзжичните връзки стават ежедневие, а изграждането на колектори също търпи еволюция.

На този етап използването на пространството под пощатата ще бъде трудно , но важното е създаването на създаването на подземния град да бъде поставено като цел. ИНаче построяването на един подземен паркинг в центъра на форума може да сложи края на цялата идея. ДРуг проблем е този със собствеността -някои обекти попадат в частна собственост и собствениците трудно ще се съгласят да ги предоставят за обществени функции. Но ако например собственикът на "Екселсиор" има изгода от подземен достъп към универмага , може да подпише договор с общината. Решението е в едно публично -частно партньорство. Трябва де се реши и въпросът с нормативната база, свързана с използването на подземното пространство. В момента , когато един собственик се натъкне на подземен обект , първата му работа е да се обади на НИПК да дойдат и да преместят останките , за да почне той да строи. А когато обектът стане част от подземния град , той ще стане още по-уникален.

Все още е далеч денят, когато пловдивчани ще могат да се разхождат в подземния град и от форума под пощата и площада ще минават по закрити улици чак до Римския стадион. Тепърва ще се прави обект подобен проект и ще се пресмята стойността на този грандиозен замисъл. Важното е , че той е залегнал в общия градоустройствен план, а не е просто някаква химера. "Нужни са големи усилия от страна на бъдещата управа на Пловдив, за да бъде реализирана идеята стъпка по стъпка - обяснява проф. Кръстев.-Важното е , че Пловдив притежава всички предпоставки за реализирането на тази уникална идея за подземен град музей. По света има градове с подобни елементи. Например под центърана Лиеж има много интересна подземна структура с чудесна информационна система. В Париж на остров Сите има крипта, в която посетителите могат да видят как е изглеждал градът през Средновековието . Нещо подобно може да се види в Брюксел и ЖЕнева. Но всичко това са само отделни елементи. Пловдив има шанса да разкрие цял подземен град музей , който ще бъде уникален за света. Това ще доведе огромен исторически поток, от цял свят ще идват хора да видят това чудо.



Източник: в."Акцент за вас"


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Podzemna-ulica-pod-Glavnata-shte-prochue-Plovdiv-33553
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.