Изложба показва участието на пазарджиклии в Балканските войни
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:29 / 18.10.2007Коментари ()1133
Експозицията на Регионален исторически музей - Пазарджик "Балканските войни 1912-1913 и участието на населението от Пазарджишкия край" се посвещава на навършването на 95-годишнината от Балканските войни, съобщи за радио "Фокус" - Пазарджик Светлана Петрова, завеждащ отдел "Нова история" в Регионален исторически музей.

Първата Балканска война започва на 5 октомври, а Втората, наречена Междусъюзническа, на 16 юни, която завършва с първата национална катастрофа за България, допълни тя. Изложбата е показател за патриотизма, ентусиазма, жертвоготовността на населението от Пазарджишко. Готовността му да даде живота си за освобождение на поробените си братя и сестри в териториите, останали под чужда власт след разпокъсването на България от Берлинския конгрес през 1878 година.

В експозицията са заложени няколко основни акцента. Един от тях е идването на доброволци - емигранти от цял свят. Някои са известни пазарджишки личности, прекъснали следването си в европейски университети. Паметникът, който се намира на територията на бившето поделение извън града, и е посветен на загиналите войни от войните за национално обединение, включващи Балканските войни, Първата световна война и Втората световна война. Нов акцент в изложбата са карикатурите на трима пазарджишки художници, които са част от националната художествена съкровищница. Това са творби на Димитър Андреев, Георги Машев и Георги Алексиев, които в периода 1912-1914 година на страниците на периодичния хумористичен печат публикуват свои карикатури, посветени на Балканските войни, с които отразяват своята гражданска позиция.

Оригиналните предмети, включени в изложбата, са достояние на Регионалния исторически музей - Пазарджик. Изложено е знаме, участвало в македоно- одринското опълчение, военен мундир на един от загиналите подпоручици при обсадата на Одринската крепост, автентично оръжие от въоръжението на българската армия, трофейно турско оръжие, също така ордени, медали и грамоти, уточни Светлана Петрова.



Източник: радио "Фокус" - Пазарджик


Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Izlozhba-pokazva-uchastieto-na-pazardzhiklii-v-Balkanskite-voini-33698
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.