Оперират око на живо в УМБАЛ "Св.Георги"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:42 / 18.10.2007Коментари ()3114
© Plovdiv24.com
Снимка: Архив
Безшевна хирургия на ретината и стъкловидното тяло на окото ще демонстрира на живо в неделя немският офталмолог доцент Торстен Бьоркер. Специалистът от Дортмунд ще направи операцията пред повече от 200 свои български колеги от цялата страна.

Ще присъстват и лекари от Румъния, Албания и Македония. За да наблюдават всички, в очната клиника към УМБАЛ "Свети Георги" ще има изнесен екран и телемост, обясни ръководителката на лечебния сектор доцент Нели Сивкова. Офталмолозите ще могат да проследят всяко действие на немския лекар и да задават въпроси. Безшевната хирургия при отлепване на ретината е нов метод за Европа и света, каза доц.Нели Сивкова.

Подбрани са 4-5 пациенти с много тежки очни заболявания , подходящи за операцията. Единият от тях е диабетик със сериозни увреждания в резултат на захарната болест. Тяхното зрениее силно намалено - до 20 - 40 на сто от нормалното.

Очакваме да се възстанови над 50 процента в срок от 3 до 6 месеца след операцията, уточни доц. Нели Сивкова.

След демонстраията на немският специалист безшевните операции при отлепване на ретината ще продължат да се правят в очна клиника. Счита се, че товае най-трудната хирургия.

Припомняме, че Очна клиника прави за втори път демонстрация на сложна хирургия на живо. Преди година в УМБАЛ "Свети Георги" пристигна отново немски специалист, който оперира пред офталмолози от цялата страна. Лекарите проследиха интервенцията на тв стена.



Източник: в."Марица"


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Operirat-oko-na-zhivo-v-UMBAL-SvGeorgi-33714
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.