САЩ са знаели, че Саддам търгува незаконно с нефт
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:49 / 12.12.2004Коментари ()1323
Ръководителите на САЩ са знаели, че бившият президент на Ирак Саддам Хюсеин търгува незаконно с нефт, съобщи АП. Спред доклада на оръжейния инспектор от ЦРУ Чарлз Дафер в резултат на програмата "нефт срещу хляб" Саддам е разполагал с повече от 1.7 млрд щ.д. Освен тях от контрабанден износ на нефт режимът е получил още 8 млрд щ.д.: 4.4 млрд от износа на нефт в Йордания, 2.8 млрд - в Сирия и 710 млн в Турция. Други 33 млн щ.д. са получени от доставки за Египет, но контактите с тази страна са били краткотрайни и незначителни.
В доклада се отбелязва, че Съединените щати са знаели, но не са могли да окажат влияние за спиране на доставките за Йордания и Турция. И двете страни са съюзници на САЩ, държавите са свързани с икономически отношения, а Йордания изобщо не може да съществува без иракския нефт. В крайна сметка Турция стана ключовата страна в региона за операциите на американските военно-въздушни сили в Афганистан и Ирак, което от своя страна означава, че контрабандният нефт би могъл да е използван за зареждане на американски самолети на турските летища.
По отношение на Сирия нещата стоят по-различно. Вашингтон е правил опити да спре незаконните контакти на страната с Ирак, но без успех. През февруари 2001 г. държавният секретар Колин Пауъл посети Дамаск, където се срещна с президента Асад и се договори с него за предаване на контрола над нефтопровода между Сирия и Ирак, но това така и не стана. В крайна сметка Вашингтон просто се оттегли от открито противопоставяне на Сирия.
Парите, получени от незаконната търговия с нефт, Ирак е изхарчил за усъвършенстване на въоръжените си сили. За 114 млн. щ.д. е придобита радарна технология от Беларус. 10 млн е получил Ким Чен Ир за ракетно оръжие. Военни доставки за все още неизвестна сума са били осъществени от България.


Още новини от Международни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/SASht-sa-znaeli-che-Saddam-turguva-nezakonno-s-neft-3465
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.