Пловдивски учени направиха салам против рак | ||||||
| ||||||
Природното вещество може да доведе до понижаване риска от развитие на определени онкологични заболявания, включително и рак на простатата. Ликопенът е много полезен и за кожата, като я предпазва от така нар. старчески петна, които се образуват в резултат на оксидативен стрес. В катедрата по мляко и млечни продукти на УХТ пък се разработва технология за получаване на млечни продукти, обогатени с Омега-3 и Омега-6 киселини. "Популярно казано - вкарване в млечните продукти на олио вместо палмово масло. Това се отнася предимно за кисело мляко и мажещи се сирена. Защото олиото е богато на здравословни киселини", обясни зам.-ректорът. Друга нова технология, по която се работи в момента, е създаването на храни с инулин, който е пребиотик №1. Доказано е, че подобрява обмяната на веществата, намалява риска от сърдечносъдови заболявания и укрепва имунната система. Това е естествен полизахарид, получаван от грудките и корените на растения, който предпазва и от онкозаболявания. Храните, в които има извлечен инулин, са подходящи както за диабетици, така и за хора с високо кръвно. Интересна разработка на учените от университета е свързана и с оползотворяването на фасовете от изпушени цигари. След подходяща обработка и пресоване филтрите на угарките стават чудесна изолация на стени. Тя не мирише лошо, защото при преработката филтрите се измивали по специален начин, а катранът и вредните вещества били изхвърляни. Водната маса, с която се промиват филтрите, пък служела като антикорозионно покритие на всякакви метални повърхности. Източник: в. "Монитор" |