Народното събрание прие бюджет`2005, бюджета на Здравната каса и Закона за политическите партии
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:17 / 19.12.2004Коментари ()886
Това са най-дългите дебати, коментира финансовият министър Милен Велчев близо двуседмичните пререкания и скандали в Народното събрание, които предхождаха окончателното приемане на държавния бюджет за следващата година днес. 5,591 милиарда лева са предвидени за социални грижи, което е близо половин милиард лева повече спрямо настоящата година. Разходите за пенсии ще са повече с 324,2 милиона лева. Специален фонд от 25 млн лв. ще гарантира основен пакет медицинска помощ на социално слабите. Бюджетът за образование другата година ще е с 278,3 милиона лева повече спрямо тази година, а съдебната система ще получи допълнително 10 милиона лева за капиталови разходи, посочи финансовият министър. Според него приемането на бюджет`2005 е исторически момент, защото за втори път през последните 15 години управляваща коалиция ще завърши успешно мандата си. Опозицията гласува против бюджета.
Отново след поредица от скандали заради объркани сметки и лекомислено приети предложения депутатите одобриха и бюджета на здравната каса. Приходите на касата ще бъдат 873 080 000 лв. След четири прегласувания беше отменено решението, според което 320 млн лв. от Министерството на здравеопазването трябваше да се прехвърлят на Здравната каса. Групата на ОДС - вносител на предложението, напусна залата.
В новоприетия бюджет на здравната каса е заложена и по-висока цена за преглед при личния лекар. За услугата вече ще плащаме 1.50.
Осем часа продължиха дебатите по Закона за политическите партии, който днес също беше окончателно приет. Според него извънпарламентарните партии ще трябва да се пререгистрират, с което се очаква броят им да бъде намален около три пъти. Освен това до шест месеца след влизането на закона в сила областните управители и кметовете на общините прекратяват договорите за наем за помещения, сключени от политически партии, които не са регистрирали кандидати за депутати на последните парламентарни избори или са получили под 1% от гласовете на две поредни участия на изборите за народни представители, за президент и вицепрезидент или за общински съветници и кметове.
Текстът, който предизвика най-много спорове и взаимни обвинения, забранява на партииите да отдават под наем партийни помещения.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Narodnoto-subranie-prie-byudzhet2005-byudzheta-na-Zdravnata-kasa-i-Zakona-za-politicheskite-partii-3598
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.