Пловдивският Окръжен съд отчете дейността си през годината
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:51 / 20.12.2004Коментари ()622
Първата в страната присъда за фалшифициране на пари и документи; първата бърза екстрадация; първите телевизионни филми по конкретни съдебни дела и първата първите свободноизбираеми часове за ученици, проведени в съдебната зала; първият дисциплинарно уволнен съдия, но и шестима повишени в най-висок ранг; всяка втора присъда за наркотици, най-висок брой присъди по наказателни дела за последните 15 години - това са акцентите в отчета за дейността на пловдивският Окръжен съд през годината, направен на специална пресконференция днес.
От 54-те работещи в съда съдии 8 са били повишени в съдебен ранг, като за 6 от тях е взето решение за най-високия ранг - съдия във ВКС. Със заповеди на председателя на съда на трима магистрати е било обърнато внимание да допуснати от тях забавяния при изготвяне на съдебните актове. Един съдия (Петя Щинкова) получи най-тежкото наказание - уволнение.
Съдът реализира за първи път цялостна програма за обществено възпитание и превенция с престъпността. Осъществен бе проект “Час на класа в съда” (съвместно с РИ на МОН), с участието на седмокласници от ОУ “Княз Александър І”. Заснети бяха 3 филма със сюжети по конкретни наказателни дела, по проект, финансиран от Американската агенция за международно развитие, с участието на Апелативен, Окръжен съд и Пловдивска обществена телевизия. За първи път свободно избираеми часове по правна подготовка на ученици (10 – 11 клас) бяха проведени в съдебна зала, припомни пресслужбата на Съдебната палата.
През годината в Пловдивския окръжен съд с присъда са приключени 263 наказателни дела. Общият брой на осъдените лица е 297 . Оправдани са 14 от подсъдимите. Това е най-големият брой присъди, произнасяни от окръжните магистрати за последните 15 години. Миналата година те са били 241, през 2002 - 162, по 125 и 119 съответно през 2001 и 2000 г.
Всяко второ приключило дело е било свързано с притежаване, пренасяне или търговия с наркотични вещества. Осъдените за подобни деяния са най-много - 137. След постановяване на присъдите по разпореждане на съда са отнети и е разпоредено унищожаване на 8 кг. марихуана, 56 гр. хероин и 330 таблетки амфетамин.
В Пловдивския окръжен съд за пръв път в страната беше произнесена присъда по обвинение за изготвяне на фалшиви парични знаци и документи. По делото за т.нар. “Първа печатница” на шестима подсъдими бе наложено наказание общо в размер на 64 години лишаване от свобода, уточниха от съда.
Половината от завършилите с присъда дела са решени в тримесечен срок, голяма част от тях - само на едно заседание. От по-горни инстанции е отменена една присъда.
Петима чужденци, издирвани от властите в страните им, са екстрадирани по решение на окръжните магистрати през годината. При двама от тях е приложена за пръв път в страната наскоро приетата процедура за бърза екстрадиция.
В гражданското отделение на окръжния съд работят 15 съдии, всеки от които е решил средно по 198 дела, което говори за запазваща се тенденция за висока натовареност на магистратите. Въпреки това и тук повече от половината дела са решени за три месеца след постъпването им, отчита съдът. Свършени са 83 от 84-те постъпили дела за осиновяване. Под запрещение са поставени 49 лица при решени 67 дела от 84 постъпили.
Всяко трето дело, постъпило в административното отделение на Окръжния съд в Пловдив, е данъчно дело. Това са жалби срещу данъчни актове, издадени от данъчните органи на територията на Пловдивска, Смолянска, Старозагорска, Хасковска и Пазарджишка области - т.е. на един голям административен район. Обжалваемият интерес по тези дела е голям - достига и до милиони левове по отделно дело.
През годината се наблюдава нарастване на броя и тежестта на делата, образувани по жалби срещу актове, издадени по реда на Закона за устройство на територията, особено на тези, свързани с установяване, премахване, спиране ползването на незаконни строежи (281 дела - свършени с решение през годината).
Това кореспондира с общата тенденция на увеличаване на жалбите срещу всякакъв вид административни актове, издавани от всички възможни административни органи в страната - данъчни органи, областен управител, кметове на общините, специализирани органи на общините, НОИ, НЗОК, ХЕИ, Дирекция по водите и др. Честите законодателни промени водят до динамика и разнообразие на нормативните актове. Това създава затруднения у гражданите и те все по- трудно, особено когато се явяват без адвокат, успяват сами да защитят своите права, се уточнява в доклада на административното съдебно отделение.
Общо 1062 граждански и търговски дела са образувани в търговското отделение на съда. Това са искови молби за над 10 000 лв. по Търговския закон, Закона за задълженията и договорите, Закона за отговорността на държавата и Кодекса на труда. За същия период са приключени 1101 дела. 17 фирми са обявени в несъстоятелност, за 2 е утвърден оздравителен план. Регистрирани са 3839 нови търговци, прекратени са 907 фирми. Общо решени са 7707 фирмени дела.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Plovdivskiyat-Okruzhen-sud-otchete-deinostta-si-prez-godinata-3606
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.