Основни противопожарни правила за безопасни празници
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:03 / 18.12.2007Коментари ()1270
©
В навечерието сме на коледните и новогодишните празници. При честването им в домашна обстановка, в хижи, станции или хотели не трябва да се забравя опасността от възникването на пожари. Това бедствие обикновено нанася огромни щети, а понякога отнема и човешки живот. За това при напускане на жилищата си проверете изключени ли са всички електроуреди. Застудяването и снеговалежите налагат използването на повече отоплителни уреди. Преди да се включат, особено тези, които не са употребявани дълго време, е необходимо да се установи тяхната изправност. Същото важи и за коминните тела на къщи и вили, които не се ползват редовно.

Управителите на хотели, хижи, ресторанти и други трябва да са уверени в изправността на отоплителните уреди и електрическите инсталации, както и на уредите за ръчно пожарогасене. Евакуационните пътища да са освободени за преминаване, а изходите да са отключени.

По време на приготовленията за коледните и новогодишни трапези домакините не трябва да забравят за включени нагревателни уреди.

Децата с трепет очакват тези празници, но някои от техните игри са свързани с опасни за възникване на пожари забавления. Необходим е постоянен родителски контрол при тези игри, тъй като паленето на бенгалски огън и свещички по елхите или до други лесно запалими предмети, е изключително опасно. Много от пиротехническите средства - така наречените бомбички, пиратки и други подобни, са и пожароопасни, а самоделките са опасни и за здравето. Същите не трябва да се хвърлят безразборно от прозорци и тераси, тъй като това може да доведе до възникване на пожари в стопански постройки, съседни тераси, горими навеси и др.

Вследствие неправилна употреба на бенгалски огън и фойерверки, в Новогодишната нощ през 2006 г. възникнаха 3 пожара, при които горяха къща в с. Новаково и два навеса в гр. Пловдив, а през 2007 г. възникнаха множество запалвания на сухи треви в междублокови пространства.Някои от основните противопожарни правила по време на Коледните и Новогодишните празници:- Елхите се поставят на безопасно разстояние от пердета и други горими материали;- Памукът и хартиените украси по елхите са леснозапалими. Гирляндите от електрически крушки са ефектни и по-малко опасни; - Родителският контрол е задължителен при палене на свещи и бенгалски огън по елхата и на други места. Разяснете на децата опасността от детската игра с огън;- Фойерверки, бенгалски огън и други пиротехнически средства не се хвърлят безразборно. Те са предназначени за използване на открити и безопасни места;- Складираните горими вещи и леснозапалими течности на тераси крият опасност за възникване на пожари от попадане на фойерверки, сигнални ракети, незагасени цигари и други небрежни действия;- Оставянето на деца сами в домовете, а още повече заключени, е опасно.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Osnovni-protivopozharni-pravila-za-bezopasni-praznici-36383
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.