Александър Колев: Ще започна новата година изпълнен с желание за работа
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:35 / 24.12.2007Коментари ()3432
© Plovdiv24.com
В края на 2007-ма година и в навечерието на новата 2008-ма, Plovdiv24.com провери как се чувстват новите районни кметове на града близо два месеца след встъпването им в длъжност. Кметът на район "Южен" Александър Колев даде специално интервю за читателите на Plovdiv24.com.

- С кои от проблемите, с които се сблъскахте не очаквахте да имате ядове?
- Напълно съм запознат, без да звучи нескромно, с проблемите на района и не съм имал илюзията, че няма "да имам ядове" при стъпването ми в длъжност като кмет. Всъщност, без да драматизирам, няма посока, към която да съм отправил поглед, няма сектор, който да не е свързан с проблеми, но не очаквах да имам ядове по отношение на липсата на кадри в администрацията във важни звена, обслужващи архитектурата и благоустройството на района. Елементарен пример в това отношение са свободните места за двама районни архитекти, които биха облекчили значително безпределните преписки. Изискванията към тях са сериозни, отговорността също, а възнагражденията им минимални, предвид характеристиката им на тесни специалисти. Същото е положението и със социалната политика и техническите изпълнители. Но за да бъда докрай откровен, а и за да послужи като сигнал към всички не очаквах, че на територията на района ще има толкова много опити от граждани, а и от фирми да разполагат временни съоръжения за търговия или други незаконни действия, свързани с акумулиране или прикриване на доходи. Неща, за които са предприети конкретни действия като политика на районната администрация.

- Какво казахте на служителите си при първата среща?
- Първото нещо, което споделих със служителите, които ме посрещнаха много емоционално, за което бях трогнат, е, че ще засилим темпото на работа и че няма да има компромис ако някой си позволи да противоречи на нашите намерения като ръководен екип в град Пловдив да има управление с човешко лице, близо да хората и търсещо разрешаването на техните проблеми с всички законови възможности.

-Доволен ли сте от работата на служителите, ще има ли промени в състава?
- Като цяло съм доволен от работата на служителите. В районната администрация има много добри специалисти, които заслужават подкрепа. Няма да скрия обаче, че промени ще има, без да бъда обстоятелствен дали са рокадни или структурни. Има звена, които са свързани с по-високи изисквания от моя, а и от управленска гледна точка.

- Какво успяхте вече да промените в сравнение с предния мандат?
- Смятам, че успях да променя отношението към хората. Срещам се със тях всеки ден. Да задам един нов курс, ново отношение и надявам се това вече да е забелязано. Да подобря комуникацията с останалите институции, да има по-добър климат при общуването с предприемачите и бъдещи инвеститори. Да обърна повече внимание в социалния сектор, образованието. Там общината и институциите като цяло са длъжници на обществото.

- Помните ли първия си официален разговор с кмета Славчо Атанасов, какво обсъждахте?
- Първият ни разговор с кмета на Пловдив беше в духа на конкретизиране на приоритетите, за да не започне управлението да изнемогва, лутайки се от тема на тема и от проблем на проблем. Съставяне на ясна и дефинирана от гражданите стратегия за развитието на града ни. Беше кратък, но съдържателен разговор - ние вече живеехме с проблемите.

- С какво ще се занимавате в първия работен ден на 2008 година?
- През първия работен ден от новата година ще започна да работя изпълнен с желанието да реализирам това, което говорихме в предизборната кампания и да продължа това, което вече е стартирано като инициативи. Ще отстоявам интересите на района, ще изисквам повече средства от бюджета на Общината, ще искам повече самостоятелност и правомощия, за да бъде ефективна управленската програма.

- Кои са най-честите въпроси или проблеми, които поставят гражданите в приемните ви дни?
- Най-честите въпроси са познатите на всички до болка проблеми, свързани с пътната инфраструктура, транспортната схема, чистотата, зеленината, благоустрояването, образователната, социалната, здравната, жилищната политика, спортни съоръжения, детски площадки, спирки, пейки, т. е. всичко. За съжаление зачестиха случаите, когато гражданите се оплакват от свои съседи и районната администрация трябва да играе ролята на арбитър в тези отношения. Много често това са сигнали, които не са от компетенцията на местната власт, но ние се стремим да изгладим и потушим създалото се напрежение.

- Държавните органи повече помагат или повече пречат на местната власт в Пловдив?
- На този въпрос ще отговоря дипломатично. Осъзнавам своята роля комуникацията да се подобри и заедно да изпълним задълженията си като добри администратори, призвани и задължени да помагат за развитието на града ни разрешаваме проблемите на съгражданите ни. Това трябва да е съзнанието на всички избрани и всички, които заемат високи постове. Всички органи и местни и централни да пренебрегнат политическите различия и да обединят усилия за едно по-добро бъдеще, което за разлика от преди не звучи само декларативно и предизборно!



Още по темата: общо новини по темата: 5
30.12.2007 »
29.12.2007 »
27.12.2007 »
26.12.2007 »
25.12.2007 »

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Aleksandur-Kolev-Shte-zapochna-novata-godina-izpulnen-s-zhelanie-za-rabota-36627
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.