Панагюрското злато се завръща в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:47 / 09.01.2008Коментари ()2207
©
Панагюрското златно съкровище ще бъде върнато на Пловдивския археологически музей, а мястото му зад витрините на Националния исторически музей ще заеме негово копие. То беше иззето с правителствено решение през 1974 г. заради липсата на подходящи помещения.

Докато най-ценните експонати във фонда пътуваха зад граница, пловдивският музей беше заключен заради окаяното си състояние. Пукнатини заплашваха стените на 120-годишната сграда да се срутят, а върху главите на посетителите падаше мазилка. Имаше и няколко дръзки кражби, които така и останаха неразкрити. В момента музеят е напълно ремонтиран.

Завръщането на седемте съда за пиене на вино, амфората и фиалата, открити през 1949 г. в местността "Мрамор" до Панагюрище, ще стане в края на тази година. Преди това то ще пътува за три изложби на антични находки от българските земи - в Япония, Монако и Германия.
Откриването на новия комплекс от сгради на музея ще стане още преди тежките 6.5 килограма съдове от 24-каратово злато да пристигнат край Марица. 80-те нови витрини са изработени от специално противоударно и устойчиво на пожар стъкло. Цената им е почти 400 000 лева. Общо 2.8 млн. лв. е дала Общината за реконструкцията и ново строителство. От последната изложба в Базел, Швейцария, Панагюрското злато и още 10 експоната на пловдивския музей са му докарали чисто 75 000 лева.



Източник: в. "Монитор"


Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Panagyurskoto-zlato-se-zavrushta-v-Plovdiv-37134
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.