Наредбата за тютюнопушенето - пореден удар срещу дребния бизнес
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:32 / 04.01.2005Коментари ()1029
Невъзможно е за толкова кратък срок да се извърши подходяща реконструкция на заведенията, за да се изпълнят изискванията на наредбата за ограничаване на тютюнопушенето на обществени места. Одобряването на строителната документация и самият ремонт изискват по дълго технологично време, заяви в интервю за радио Пловдив председателят на Съюза на ресторантьорите и хотелиерите "Тракия" Енчо Енев. Затова хората от бранша настояват за по-дълъг гратисен период, в който помещенията да се реконструират според новите изисквания. Все още няма явни протести, но ако контролните органи започнат да налагат глоби, организацията ще вземе по-твърди мерки, допълни Енев. По думите му, забраната изправя малките заведения пред фалит. От друга страна, в града и в момента има немалко заведения, отговарящи на условията, посочени в новия Закон за здравето и наредбата, регламентираща тютюнопушенето, допълва Енев.
В позиция на изчакване са малките заведения, показа репортерска проверка на "Пловдив 24". Собствениците на кафенета и кръчми с по няколко маси се опитват да имитират изпълнение на наредбата, като просто не поставят пепелници на част от масите. Т.нар. "обособени зони" липсват, в нито едно от десетината посетени от нас квартални заведения не видяхме табелки със забранителни надписи. Логиката на трика е следната: появи ли се инспектор на ХЕИ - ето, имаме маси за непушачи. Седнат ли обаче клиенти и помолят за пепелник, ще им бъде даден. Рискът да те заловят в нарушение се оправдава донякъде с привличането и задържането на редовния клиент. Опитът показва, че масовият посетител на подобни заведения е пушач. Непушачът консумира бързо и предпочита да изпие кафето си на крак, вкъщи или седнал на работното си място. Всеизвестно е, че пушачът пие кафето си по-дълго, вечер също е по-склонен да влезе в заведение, за да се почерпи с приятели. Непушачът предпочита сладкарниците и заведенията за хранене, които в повечето случаи са по-големи и предлагат подходяща за него обстановка. Публична тайна е, че кварталните кафета са място, в което тийнейджърите се "скатават", за да изпушат на спокойствие по някоя цигара далече от бдителния поглед на родителите. Отново в борбата за всеки клиент собствениците си затварят очите пред възрастта на посетителите, бирата не се смята за алкохолна напитка. Другата основна група редовни клиенти на кварталните заведения са възрастни мъже, които се събират на по чашка и обсъждане на световните проблеми. Повечето от тях също пушат, редките трезвеници нямат нищо против пороците на приятелите си.
Така погледната, картинката действително не е особено привлекателна. Но е факт, че подобни навици са дълбоко вкоренени в ежедневието на българина. Факт е също, че голяма част от дребните търговци са собственици на малки заведения и ще изпитат големи затруднения да задържат бизнеса си, ако положат всички усилия да спазят стриктно законовите изисквания.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Naredbata-za-tyutyunopusheneto-poreden-udar-sreshtu-drebniya-biznes-3797
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.