БСП обвини правителството в тайни сделки с дълга на страни от третия свят
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:13 / 04.01.2005Коментари ()971
Зад гърба на парламента и финансовата комисия правителството тайно разпродава дълга на страни от третия свят към България на финансови къщи в Берлин и Лондон на стойност 25% - 30% от номинала, като по този начин сериозно ощетява държавата. Това заяви днес председателят на Висшия съвет на БСП Сергей Станишев. Неговият заместник Румен Петков уточни, че става дума за непотвърдена, но упорито разпространяваща се информация. По думите му става въпрос за дълга на поне седем държави.
Всички задължения на страни от Третия свят към България са уреждани директно със съответните длъжници, без да има продажба на вземанията на трети лица, заяви в отговор министърът на финансите Милен Велчев, предаде БНР. По думите му уреждането на задълженията е ставало винаги на цени по-добри или сравними с цените, на които длъжниците са уреждали дълговете си с други кредитори. "Надявам се, че нападките от страна на БСП не са опит да се отклони общественото внимание от подозренията, че някои длъжници от Третия свят са плащали на политически партии у нас, които са бездействали в последните 15 години по въпроса за уреждане на вземанията, към натрупването на които те също имат отношение", каза Велчев. Финансовият министър каза, че сделки има, но постигнатите параметри са по-добри дори от постигнатите от Парижкия клуб. Това са прозрачни сделки директно с длъжниците, без да се продава задължението на трети страни, каза Велчев. Много страни от Третия свят нямат възможност и няма как да бъдат задължени да покрият 100 процента от задълженията си, посочи Велчев. Той не назова конкретните страни поради поет ангажимент за конфиденциалност в договорите.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/BSP-obvini-pravitelstvoto-v-taini-sdelki-s-dulga-na-strani-ot-tretiya-svyat-3809
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.