Проф. Сапарев: Колежите са печатница за пари, а не образователна институция
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:35 / 05.01.2005Коментари ()1102
“Проблемите на българското образование са твърде много. Първият е падането на нивото на висшето образование и това е общо явление. В момента по-скоро се купуват дипломи, отколкото се придобиват знания за тях”, това заяви в предаване на БТВ Огнян Сапарев, бивш ректор на Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. “Образуват се на много места в страната т. нар. образователни пирамиди и като си платиш, получаваш съответната услуга. И най-сериозната язва са колежите, които са една печатница за пари, а не институция за предоставяне на знания. Не трябва да се толерират различни корупционни форми от самото ръководство на университетите”, допълни проф. Сапарев.
“Има два механизма за имунитет срещу корупцията. Единият е академизмът, вторият е осигуряването на благополучието на преподавателя по начин, който е различен от това да се взимат пари от студентите”, заяви в същото предаване Харалан Александров, преподавател от НБУ. Информацията е на Focus news.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Prof-Saparev-Kolezhite-sa-pechatnica-za-pari-a-ne-obrazovatelna-instituciya-3829
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.