Община Пловдив финансира книги на пловдивски автори
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:52 / 01.10.2012Коментари ()1590
© Plovdiv24.bg
Резултати от ІV издание на Програмата на Община Пловдив за финансиране книги на пловдивски автори и важни за Пловдив издания 2012 г.

По тази програма досега са издадени 26 книги, финансирани от Община Пловдив. В тазгодишното издание на програмата имаше най-голям брой участници в сравнение с трите предишни издания - 39 кандидати с 37 литературни проекта (има два творчески тандема). Общият обем на произведенията е около 7000 страници. Формите на проявление на литературните проекти са най-различини: поезия, проза, художествено-документална литература, литературна история и критика, изкуствознание, историческа литература, публицистика, научно изследване и други.

Жанровото разнообразие също е доста пъстро. Тази година най-много са стихосбирките - 19 на брой; Следват сборниците с разкази и новели - 6 на брой; Четири романа; Две са художественодокументалните книги; Две са и книгите с литературна история и критика; Една книга на историческа тематика, едно научно изследване за арабите в Пловдив и една изкуствоведска.

Преди да се огласят резултатите е необходимо да се направи следното уточнение: Експертната комисия реши да не се съобразява с това, че някои от кандидатите вече са получавали финансиране по тази програма. От съществено значение е художествената стойност на проектите.

Класирани са 11 литературни проекта, които се финансират с 16900 лева. Отделните проекти получават подкрепа от 400 до 2500 лева.

Авторите и проектите, събрали най-много точки и класирани за финансова помощ, са следните:

1. Емилия Каменова, "Страсти и неволи", литературна история и критика, 2500 лв;
2. Иван Вълев, "Любовна лирика", 1500 лв;
3. Антон Баев, "Дневникът на корабокрушенеца", стихосбирка, 1400 лв;
4. Станислава Станоева, "Теория на всичко", стихосбирка,1400 лв;
5. Рашко Сугарев, "Светлината на онези дни", сборник разкази и новели, 2500 лв;
6. Георги Райчевски, "Гранд кафе "Кристал", документално художествена литература, 1800 лв;
7. Красимир Йорданов, "Необятно", стихосбирка, 1400 лв;
8. Димитър Гачев, "Фрагменти за камбана", стихосбирка, 1000 лв;
9. Венета Ганева, "Моят цветен свят", книга за художничката Анастасия Ножарова, 2000 лв;
10. Тильо Тилев, "Стихове за посветени", 400 лв;
11. Оркней Дамянов, "Кучешки разкази", сборник разкази, 1000 лв;

Отличени са 6 стихосбирки, 2 сборника с разкази, 1 документално художествена книга, 1 изкуствоведска и 1 с литературна история и критика.

Етично е да отбележим, че извън класирането останаха още добри книги, които заслужават да бъдат издадени, но за съжаление не събраха необходимия брой точки. Сред тях са: историческата книга "Шерше ла фам" на Дойчин Дойчинов; "Разкази за Иван" на Начо Христосков; романът "Тигрово око" на Георги Стоянов; стихосбирката "И все пак" на Николай Гюлев; "44 разказа с неочакван край" на Валентин Златанов. Надяваме се издателите да обърнат внимание на тези заглавия. 



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Obshtina-Plovdiv-finansira-knigi-na-plovdivski-avtori-384525
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.