Пловдивската опера представя "Кармина Бурана"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:00 / 12.10.2012Коментари ()1237
© Plovdiv24.bg
Истинско събитие за ценителите на класическата музика в Пловдив е приготвила Държавна опера Пловдив тази седмица.

Днес, 12 октомври, от 19 часа в Концертна зала ще се състои концертно изпълнение на сценичната кантата "Кармина Бурана" от Карл Орф.

"Кармина Бурана" е едно от най-популярните произведения на 20 век, любимо на публиката в град Пловдив. Карл Орф през 1937 г. пише музиката си по намерени средновековни ръкописи на поезия от анонимни автори, възпяващи пролетта, любовта, виното и неизбежната променлива съдба на човека.

Най-интересното за меломаните в този концерт е завръщането на пловдивска сцена на големият български диригент Емил Табаков.

Емил Табаков е музикант от световна класа и със сигурност един от най-добрите български диригенти. Маестро Табаков е бил главен диригент на Камерен ансамбъл "Софийски солисти", дългогодишен главен диригент и художествен ръководител на Софийската филхармония, музикален директор и главен диригент на Белградската филхармония, главен диригент на Симфоничния оркестър в Билкент-Анкара и понастоящем главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР.

Срещата му с пловдивския оркестър ще бъде със сигурност вълнуваща, защото макар и често работили заедно в миналото, повече от 10 години Емил Табаков не е дирижирал на пловдивска сцена.

Само преди няколко дни в София маестро Табаков откри отново с "Кармина Бурана" новия сезон на Оркестъра на БНР. Публиката ще има удоволствието да чуе същите солисти и на концерта в Пловдив. А това са - световноизвестното сопрано Ина Кънчева, младият тенор Александър Чобанов и великолепният баритон Петър Данаилов.

Заедно с Хора на Държавната опера Пловдив на сцената днес ще бъдат и младите таланти от Хор на пловдивските момчета и младежи "Стефка Благоева". Билети на Касата на Държавна опера Пловдив на цена 6, 8 и 10 лв.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Plovdivskata-opera-predstavya-Karmina-Burana-386967
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.