"Хвърколец 1864" и "Ветропърпър класик" се появиха на Центъра
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:36 / 31.10.2012Коментари ()3961
"Бързокрил 2000", развиващ 180 км/ч, "Хвърколец 1864", "Летоход 1.3", вдигащ до 222 кмч и "Ветропърпър класик" от 1602 г. се появиха на Центъра на Пловдив, видя репортер на Plovdiv24.bg. Сензационните имена обаче не са на автомобили, а на четири броя "вълшебни" метли, поставени на постаменти върху 5 кв.м пред бившото кино "Балкан". 

За инсталацията, изработена във връзка с празника на Хелоуин, който някои отбелязват днес, има издадено разрешение от Община Пловдив, разказа за сайта Георги Маринов от градската институция. Целта на "вълшебните" метли е да насочват гражданите към "Гонитбата на зомбита", което ще стартира тази вечер точно в 00:00 часа в Цар Симеоновата градина. 

Хелоуин е празник, който се чества на 31 октомври и води началото си от от келтския езически празник Сауин (Samhain) и католическия cvcvccv (All Saints' Day). По традиция на празника се носят страшните костюми, правят се тиквените фенери и се обикалят съседите, които раздават бонбони и сладки на малките деца, за да не станат "цел" на техните игри.

Тиквеният фенер се нарича Светещият Джак. Кръстен е на ирландски пияница, който успял три пъти да надхитри дявола. След последната им уговорка да живее спокоен живот още десет години Джак внезапно починал. Тъй като бил грешник не можел да отиде в Рая, а заради сделката си с дявола не можел да отиде и в Ада. На прага, дяволът му дал въглен от Ада, който Джак поставил в издълбана ряпа, след това тръгнал да скита по света в очакване на Страшния Съд. Когато празникът се пренесъл в Америка, ряпата е заменена от тиквата Jack O'Lantern.

На този празник в САЩ децата се обличат в страшни костюми и ходят от врата на врата, искайки сладкиши. Ако някой откаже да даде сладкиши, трябва да му бъде спретнат номер за наказание. В последни години костюмите стават все по-реалистични, което води до проблеми. Често децата си слагат силиконови маски, които в някои случаи са прекалено тесни и причиняват множество случаи на почти задушили се деца и деца със сериозни травми вследствие на блъскане в предмети поради ограничена видимост.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Hvurkolec-1864-i-Vetropurpur-klasik-se-poyaviha-na-Centura-391517
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.