Лека присъда за инспекторка, системно изнудвала бизнесмен за пари
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:33 / 12.11.2012Коментари ()1591
©
Пловдивският окръжен съд осъди подсъдимата Милена Наневска, 57 г. на 3 години лишаване от свобода условно с 5 години изпитателен срок, глоба в размер на 1000 лв., лишаване от право да заема държавна или обществена длъжност "инспектор " за срок от 3 години и лишаване от право да упражнява надзорна дейност за срок от 3 години.

Тя беше призната за виновна в това, че през периода от средата на юли 2011 г. до 17.11.2011 г. в Пловдив при условията на продължавано престъпление в качеството си на длъжностно лице - "Главен инспектор" в Регионалния отдел Пловдив на "Инспекция по държавен и технически надзор" към "Държавна агенция за метрологичен и технически надзор" е приела от Видьо Видев подкуп, който не се следва - общо 500 лв., затова, че е извършила действие по служба - пълен технически преглед с изпитване на парен котел в УМБАЛ "Св. Георги" и Аграрен университет Пловдив и е издала удостоверение, като подкупът е извършен чрез изнудване, посредством злоупотреба със служебно положение.

От 2000 г. Наневска работела в Главна дирекция "Инспекция по държавен и технически надзор" към "Държавна агенция за метрологичен и технически надзор". Видьо Видев бил управител на ЕТ "Екостил" гр. Пловдив, като част от дейността на фирмата му включвала почистване на парни котли. Тази дейност се контролирала от РО "ИДТН " гр. Пловдив. В тази връзка Видев и Наневска се запознали. През лятото на 2010 г. Наневска казала на Видев, че следва да й заплаща суми между 150 лв. и 300 лв. затова, че проверява и разрешава пускането в експлоатация на почистваните от него котли, като сумата трябвало да се определя от големината на котела и получаваното от Видев възнаграждение по договора му с възложителя. Видев бил шокиран и казал, че това са много пари, но тя му отговорила, че трябва да плаща, ако иска неговата фирма да има такива обекти. Заплашила го, че може да му създаде проблеми и да препоръчва други фирми. Тези разговори продължили и през 2011 г.

В края на май 2011 г. Наневска се обадила на телефона на Видев и му казала, че е спряла от експлоатация един котел в УМБАЛ "Св. Георги" гр. Пловдив поради наличие на котлен камък над нормата. Тя посъветвала свидетеля да отиде при началника на паровата централа в болницата и да се разбере с него за почистването на котела. 

През юни Видев депозирал оферта в УМБАЛ "Св. Георги " гр. Пловдив за почистване на парния котел и сключил договор с ръководството на болницата. Извършено било почистване на котела, а след като Наневска извършила технически преглед и котелът бил пуснат в експлоатация, започнала за звъни на мобилния на Видев и поискала да й даде 300 лв. В средата на юли двамата се срещнали и той й дал парите.

През октомври 2011 г. фирмата на Видев сключила договор с "Аграрен университет" гр. Пловдив за почистване на парния котел. След извършване на проверката Наневска започнала отново да иска пари.

На 28.10.2011 г. Видев депозирал жалба в Районна прокуратура Пловдив, в която посочил, че системно е изнудван от Наневска. На 17.11.2011 г. двамата се срещнали пред магазин "Т-маркет" в "Тракия" и Видев предал на Наневска сумата от 200 лв. с предварително описани банкноти. След като прибрала парите в дамската си чанта, Наневска била задържана от полицейски служители. Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд Пловдив.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Leka-prisuda-za-inspektorka-sistemno-iznudvala-biznesmen-za-pari-394321
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.