НКЖИ представи проекти за подлез при жп гарата в Първомай
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:28 / 24.11.2012Коментари ()1672
©
Над 100 човека от Първомай се събраха в заседателната зала на Общината, за да видят за първи път как ще изглежда пешеходният и автомобилен подлез на гарата в града, който се очаква да реши дългогодишния проблем на местните хора за достъпна връзка между разделения на две части от железопътното съоръжение град. Срещата се организира от съветниците от ГЕРБ Първомай. 

Изготвени са три проекта, които хората успяха да видят, но проектантите от НКЖИ - архитектите Ася Станишева и Иван Здравчев - смятат за най-подходящ този, който няма да засегне частни имоти така, че да се наложи отчуждаване на земя. За изпълнението на подлеза, който се предвижда да е малко по на изток от стария прелез, е осигурено финансиране, съобщи председателят на групата на ГЕРБ в ОбС Първомай Красимира Александрова, която поддържаше контакт с представителите на НКЖИ от поставянето на проблема на тяхното внимание до този момент.

"Защо, когато започна строителството на гарата, не ви събраха да ви покажат какво ще представлява проектът" - обърна се риторично към хората народният представител Димитър Лазаров, според когото още в началото е можело да се проектира функционално съоръжение, което да обслужва първомайци, а не да им пречи.

Заместник-директорът на НКЖИ Христо Алексиев, който също участва в срещата, съобщи, че в проекта за изграждане на втория етап на високоскоростната линия Димитровград-Свиленград има заложени 20 млн.лв. за ремонт, поддръжка и строителство на нови съоръжения между Първомай и Димитровград и с част от тях вече е платен проектът. 

Сега, за да започне строителството, са необходими редица действия от страна на кмета на Община Първомай и общинските съветници, сред които изготвяне на подробен устройствен план и конкурси за изпълнител. Мнозинството от хората се обединиха около идеята, че проектът трябва да се реализира спешно.

Темата за преодоляване на разделението беше акцент и в предизборната кампания на ГЕРБ по време на местните избори миналата година и с нея се ангажираха депутатите от ГЕРБ Пловдив Област. 

Осъществената среща доказва, че правителството на ГЕРБ в делови порядък поставя за решаване проблемите не само на големите, а и на малките населени места, коментира Александрова, с която Инициативният комитет на гражданите, сформиран тази година, се срещна няколко пъти. 

На срещата, продължила близо час и половина, присъстваха още народните представители от ГЕРБ Пловдив Област Силвия Хубенова, Николай Петков и Илия Пашев.



Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/NKZhI-predstavi-proekti-za-podlez-pri-zhp-garata-v-Purvomai-397368
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.