Доктори изгониха бедна родилка без осигуровки
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:26 / 04.01.2013Коментари ()3387
© Plovdiv24.bg
Лекари от прочутата Горнооряховска болница върнаха родилка, защото била бедна и без здравни осигуровки. АГ докторите отпратили с лека ръка жената, която вече имала болки от преждевременно раждане. Това съобщи Анелия Димова, дежурна на горещата телефонна линия на Министерството на здравеопазването вчера.

Преди година и половина лекарите от АГ-то в Горна Оряховица се прочуха със скандала, при който ги обвиниха, че са обявили живо новородено за мъртво и го сложили във фризера.

Жената без осигуровки била приета да роди едва след като нейни близки позвънили в здравното министерство, а от там на свой ред сигнализирали на районната здравна инспекция. Изпратеният служител вкарал бременната в АГ.

Ражданията и консултациите на социално слабите без здравни осигуровки, децата и непълнолетните са напълно безплатни. Те се поемат от държавния бюджет, припомниха от министерството. Срещу болницата в Горна Оряховица започва проверка по случая с върнатата бедна родилка.

В болницата по онкохематология в София пък не дали на тежко болен от рак апарат за обдишване. Човекът се мъчил часове. Той бил включен към кислородната бутилка едва когато жена му сигнализирала в МЗ, а от там се обадили да му дадат апарат. 9029 жалби, сигнали и молби за съдействие са подадени през 2012 г. до горещата телефонна линия на Министерството на здравеопазването, уточниха от ведомството. Сигналите са подавани на телефони (02) 9301152, (02) 9301253 и (02) 9301259, както и на адрес goreshtalinia@ mh.government.bg.

Най-често хората сигнализират за лошо качество на медицинското обслужване и грубо отношение не само в болниците, но и в медицинските центрове и центровете за спешна помощ.


Източник: в. "Монитор"


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Doktori-izgoniha-bedna-rodilka-bez-osigurovki-406261
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.