Безплатни читателски карти за библиотека получиха малки художници
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:04 / 23.01.2013Коментари ()1129
©
Безплатни читателски карти получиха за награда малките художници от изложбата "Как искам Европейският съюз да промени моя град", която Областен информационен център - Пловдив откри съвместно с Народна библиотека "Иван Вазов". Този жест към малките творци бе направен, заради тяхната активност, оригиналност и талант.

Над 70 творби са изложени във фоайето на втория етаж на библиотеката. Експозицията ще остане там две седмици, като в този период съученици, приятели и близки на участниците ще могат да видят рисунките им.

С цитат на Вазовата "Молитва" управителят на ОИЦ - Пловдив Велизар Петров откри изложбата, на която освен малките художници присъстваха техни учители, преподаватели, общественици и много медии.

"Колко млади хора познават тези прекрасни стихове на Патриарха на българската литература Иван Вазов? Не случайно решихме да подредим тази изложба от конкурса именно в библиотеката. Защото нашата задача е да върнем младите хора към храма на българската литература - там, където се съхранява българската култура, българщината", каза Велизар Петров.

"Децата са коректив за нашето общество, от тях можем да научим много. Защото са искрени и неподправени и в техните творби може да се намерим много ценни идеи за развитието на нашето общество. В изложбата има много талантливи творби, има истински попадения, които си струва човек да види", допълни художникът Жоро Комсалов.

Припомняме, че детският конкурс се проведе под егидата на министъра по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев, а нейни организатори бяха Централният информационен и координационен офис в администрацията на Министерския съвет и 27-те областни информационни центъра за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз.

В Пловдив 9-годишният Георги Кочов от основно училище "Стоян Михайловски" взе първо място в по-малката възрастова група, а 12-годишната Георгия Сусуркова спечели най-високия приз при по-големите.

Конкурсът в Пловдив ангажира активността и въображението на близо 300 участника, разделени в две възрастови групи.
Общо 8130 деца от цялата страна на възраст между 6 и 12 години нарисуваха своите мечти за развитието на своя град в рамките на инициативата.

Областен информационен център - Пловдив е част от мрежата от 28 информационни центъра за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, изградени с финансовата подкрепа на оперативна програма "Техническа помощ", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

ОИЦ - Пловдив работи в рамките на проект № BG161РО002-3.3.02-00021-С0001 "Изграждане на областен информационен център в гр.Пловдив".



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Bezplatni-chitatelski-karti-za-biblioteka-poluchiha-malki-hudozhnici-410634
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.