Ученици готови да пишат сами учебници
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:18 / 30.01.2013Коментари ()1269
©
Бивши и настоящи ученици от
ОУ "Елин Пелин":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Ученици от основно училище "Елин Пелин" в Пловдив са готови сами да пишат учебници както за свои връстници, така и за по-малките си съученици. Това стана ясно от деня на представителната изява на клуб "Знания и умения-Питагор", който функционира благодарение на проект по програма "Успех". Седмокласници от двете паралелки презентираха текстови задачи, които сами бяха измислили и съставили.

Накрая пред другите ученици от училището и преподавателите издадоха и тайната за самото решение на задачите, като използваха математически формули.

Специално жури, начело с директора на училището Татяна Вангелова и нейни колеги-преподаватели оцениха най-трудните задачи с най-висока оценка. Победителите получиха и грамота от математическия конкурс, в какъвто се превърна презентационният ден. Заключението на ръководителя на клуба "Знания и умения-Питагор" Кита Халачева е, че седмокласниците спокойно могат да бъдат вече автори или съставители на учебници по математика. 

Такава е и идеята на клуба да развива математическите способности на онези деца, които искат един ден да кандидатстват в по-горен клас с математика. До края на учебната годината в Клуба учениците ще се запознаят с Диофантово уравнение. Така се нарича всяко алгебрично уравнение с цели или рационални коефициенти, решенията на което се търсят отново в множествата на целите или на рационалните числа. 

Специфично за системите от диофантови уравнения е, че броят на неизвестните в тях е по-голям от броя на уравненията в системата, т. е. системата е /неопределена/ и има цял клас решения , чието графично изображение е алгебрична крива, алгебрична повърхнина или обект от по-висок порядък. Ще се разгледа и "Златното сечение" и "Триъгълникът на Питагор". 

Знанията на седмокласниците ще се обобщят е края на юни в математически ребус. В училище "Елин Пелин" през тази учебна година работят още 7 клуба по програма "Успех".


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Uchenici-gotovi-da-pishat-sami-uchebnici-412232
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.