Въведоха строг режим за отпускане на направления от джипитата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:10 / 05.02.2013Коментари ()2198
© Plovdiv24.bg
Строг режим за отпускане на направления от джипитата въведе Националната здравноосигурителна каса от тази година. За всяка бройка над предвидения лимит джипитата ще трябва да искат разрешение от здравната каса. Това съобщи управителят на финансовата институция д-р Пламен Цеков.

До 2012-а общопрактикуващите лекари имаха право при изчерпване да дават до 10% допълнително талончета над предвиденото, без да се допитват до касата, припомни той. Тази възможност отпада. Целта е да не се разхищават направления, тъй като според разчети на НЗОК не всички издадени формуляри се използват от пациентите. Някои от тях вземат талон за безплатни прегледи при специалист за всеки случай, но без да го посетят, обясни Цеков.

Той увери, че касата има възможност да отпуска на докторите допълнителни бройки направления, когато това се налага. До март джипитата могат да дават до 1/3 от лимита за първото тримесечие на миналата година. Според лекарската колегия в Бургас тази година пациентите по-често щели да чуват, че няма направления. Действително сме въвели ограничение, но то е, защото все още лекарите не са си подписали договорите за тази година с касата. Щом това стане, ще получават пълната бройка, обясни Цеков.

Източник: в. "Монитор"


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Vuvedoha-strog-rezhim-za-otpuskane-na-napravleniya-ot-dzhipitata-413522
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.