Запознаха местната власт с промените в екологичното законодателство
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:55 / 13.03.2013Коментари ()1019
© Plovdiv24.bg
РИОСВ - Пловдив проведе работна среща във връзка със задълженията на органите на местното самоуправление и местната администрация, произтичащи от последните промени в екологичното законодателство. В срещата взеха участие инж. Валя Атанасова, директор на инспекцията, инж. Любка Караманова - директор "Контрол на околната среда", Димитър Димитров - директор "Превантивна дейност, експерти от различните направления, кметове и еколози на общини.

Главен експерт Владимир Илиев запозна присъстващите с промените в Закона за опазване на околната среда, касаещи задълженията на местните администрации по постъпилите инвестиционни предложения за реализация на територията на общината - достъп на заинтересованите страни до информация за инвестиционните предложения, изисквания и срокове, организация на обществено обсъждане по конкретните предложения. 

Акцентите бяха върху въведения правен срок за решенията с преценка да не се изготвя оценка за въздействие върху околната среда (5 години), относно последните изменения в Закона за устройство на територията, касаещи издаване на разрешение за строеж след представяне на влезли в сила административни актове по Закона за опазване на околната среда, Закона за биологичното разнообразие и други в зависимост от големината и вида на строежа. 

В тази връзка на присъстващите беше предоставено писмо от МОСВ, което се отнася за случаите, при които не се изисква оценка за въздействие върху околната среда или екологична оценка. Писмото е качено на интернет страницата на РИОСВ-Пловдив (ниво "Превантивна дейност", подниво "ОВОС и ЕО").

На срещата бяха разяснени и изискванията на Закона за управление на отпадъците, който регламентира отговорността на кмета на общината за въвеждането на изискването за разделно събиране на отпадъци, най-малко на хартия и картон, стъкло, пластмаси и метали, образувани от търговски обекти, производствени, стопански и административни сгради, изпълнението на въведените цели за рециклиране и сроковете за постигане. 

А също и възможностите пред местните власти за изпълнението на задълженията чрез съществуващите до момента системи за разделно събиране, транспониране на новите моменти и обединяване усилията на всички заинтересовани от процеса лица.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Zapoznaha-mestnata-vlast-s-promenite-v-ekologichnoto-zakonodatelstvo-421175
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.