В Смолянско обстановката е спокойна, няма опасност от преливане на реки
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:24 / 15.03.2013Коментари ()1265
©
Спокойна е обстановката в Смолянско, въпреки че там през изминалата нощ валя силен дъжд, придружен с гръмотевици и бурен вятър. Нивата на реките и язовирите са повишени, но опасност от преливане няма. Контролирано се изпуска вода от язовирите "Доспат" и "Цанков камък". Разчистено е свлачището, блокирало пътя Смолян-Мугла. В цялата планинска област остава в сила опасността от падащи камъни и свличане на земни маси. Пътищата са мокри и хлъзгави, но поводи за тревога от бедствени ситуации няма.

Бурята в Смолянско от тази нощ повали дървета и активира планински свлачища. Ситуацията е овладяна, а пораженията не са големи - съобщи началникът на Смолянското управление "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Красимир Шотаров: 

"Снощи пътят за Пампорово беше затворен за около 10 минути, докато се отстрани едно дърво. Падна един навес в село Барутин, община Доспат - на заведение, външен навес. Няма пострадали хора. Активирани са доста свлочища в общините Девин и Доспат. Река Триградска снощи беше преляла в един момент - излязла от коритото си и беше наводнила една къща, приземния етаж на къщата."

Реките в Смолянско са повишили нивата си два до три пъти, но няма опасност от преливане. Постоянно се наблюдават водните количества в реките и язовирите: "Нивата на язовирите "Доспат" и "Цанков камък" са под преливане, те не преливат над стената. Но за да можем да сме по - спокойни при предстоящите дъждове, се налага изпускането на малко водни количества. Тези водни количества обаче не представляват опасност, която да доведе до наводнения в териториите на Кричим и Пловдив."

Очаква се привечер в планината да завали нов пороен дъжд, който по-късно да премине в сняг.

Източник: радио "Пловдив"



Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/V-Smolyansko-obstanovkata-e-spokoina-nyama-opasnost-ot-prelivane-na-reki-421740
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.