Потвърдена е присъда на Пловдивския окръжен съд за документна измама в големи размери
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:25 / 28.01.2005Коментари ()1894
Потвърдена е присъдата срещу Костадин Мараджиев (41 г.) и Пелагия Огнянова (35 г.). Преди година двамата бяха признати от Пловдивския окръжен съд за виновни в това, че от месец март до месец декември 1992 год., чрез използване на фалшиви митнически декларации за износ са получили неправомерно от държавния бюджет над 30 млн. стари лева. Съдията по делото Христо Крачолов прецени, че в случая е налице документна измама в големи размери и наложи на Мараджиев наказание от четири години лишаване от свобода, а на Огнянова - пет години лишаване от свобода, съобщи пресцентърът на Съдебната палата. Жалбите на двамата подсъдими против наложените наказания са отхвърлени като неоснователни от всички инстанции и присъдата влиза в сила от днес.
В началото на 1992 год. Мараджиев и Огнянова решили да закупуват цигари от държавни тютюневи фабрики и чрез изготвяне на фалшиви документи за износ да получават от държавния бюджет пари под формата на възстановен акциз, поради извършен експорт. Така започнали да се представят за купувачи от името на фирма “Паруин”, която била регистрирана на името на чужд гражданин.
Тогава действал Закона за данъка върху оборота и акцизите, според който цигарите са облагали с акциз в размер на 60 % върху цената. При покупка от фирма-производител купувачът внасял в бюджета дължимия акциз. Когато цигарите били изнасяни, след осъществяване на експорта се представяла митническа декларация и въз основа на нея му се възстановявала сумата за внесения акциз. Така, чрез данъчни облекчения, се насърчавал износът на български цигари. По време на съдебното заседание е установено, че за времето от март до декември 1992 год. подсъдимите осъществили 20 сделки, като закупували цигари от тютюневите комбинати в Пловдив, Видин и Хасково с цел експорт. Вместо да извършат износ, камионите били разтоварвани в Пловдив и София, и цигарите пласирани на вътрешния пазар. Пред данъчните органи се представяли неистински документи, посредством които се установявало, че стоката е напуснала страната. Така държавата им възстановявала внесения акциз, чиято обща стойност е над 30 млн. стари лева. При извършените проверка на митническите пунктове е констатирано, че превозни средства с посочените от подсъдимите номера са осъществявали износ на арматурно желязо и други строителни материали.
По време на съдебния процес са разпитани над 40 свидетели и изслушани заключенията на 4 вещи лица.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Potvurdena-e-prisuda-na-Plovdivskiya-okruzhen-sud-za-dokumentna-izmama-v-golemi-razmeri-4241
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.