ОИЦ Пловдив проведе открити уроци за средношколци "Европа на гражданите"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:18 / 12.04.2013Коментари ()1009
©
Открити уроци "Европа на гражданите" проведе екипът на Областен информационен център - Пловдив със средношколци в рамките на два последователни дни. Ученици на пловдивската Професионална гимназия за вътрешна архитектура и дизайн "Христо Ботев" гостуваха в офиса на ОИЦ - Пловдив и се запознаха на място с дейността и услугите, които предлага Центърът. 

Какви възможности дава Европейският съюз, какви са принципите на Кохезионната политика и защо я наричат политика на сближаване на регионите, както и кои са действащите оперативни програми в България за периода 2007-2013 година, бяха част от представените теми. Откритият урок за Европа съдържаше мултимедийно представяне на 7-те оперативни програми и онлайн викторина, в която учениците показаха завидни знания за Европейския съюз и неговите политики.

Експерти на ОИЦ - Пловдив представиха европейските институции и мястото на България в общността. Разяснено беше и как работи мрежата от 28-те областни информационни центрове в страната.

Голям интерес сред средношколците предизвикаха възможностите на младите хора за включване в европейски инициативи, обучение и квалификация в чужбина и начините за реализация в европейските институции, какви права и задължения имат като европейски граждани и как могат да се възползват от програмите за стаж, финансирани от Европейския съюз.

Всички участници в открития урок "Европа на гражданите" получиха от Областен информационен център - Пловдив много подаръци и специално изработено удостоверение за участие в информационното събитие. 

Информационната кампания на ОИЦ - Пловдив с младите хора ще продължи и през следващите месеци, когато са предвидени нови срещи с ученици от различни училища на областта. 

Областен информационен център - Пловдив е част от мрежата от 28 информационни центъра за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, изградени с финансовата подкрепа на оперативна програма "Техническа помощ", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

ОИЦ - Пловдив работи в рамките на проект № BG161РО002-3.3.02-00021-С0001 "Изграждане на областен информационен център в гр. Пловдив".



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/OIC-Plovdiv-provede-otkriti-uroci-za-srednoshkolci-Evropa-na-grazhdanite-426963
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.