"Газпром" влиза в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:41 / 19.04.2013Коментари ()9320
© Plovdiv24.bg
7 бензиностанции на "Газпром" ще бъдат отворени до 15 май в Пловдив. Пет от тях са на места, където до този момент оперираше веригата "Шел". Първата вече работи в комплекс "Арена" в съседство с Католическата църква, обект на "Газпром" има и на "Карловско шосе". Следващите няколко седмици ще приключи реконструкцията и на още 5 бензиностанции на компанията. Те са на бул. "Христо Ботев" до Стоматологията, на "Пазарджишко шосе" на 6-ти километър, до УХТ и срещу хотел "SPS". "Шел" остава с три обекта в града. До този момент компанията имаше франчайз договори с пловдивската компания "ЕМКО-М", но след изтичането им собствениците явно са предпочели условията, предложени от "Газпром".

Политиката на руския гигант е да изкупува обектите, но в Пловдив повечето обекти са взети под наем със срок на договора 10 години. Основният критерий за подбор на обекти е да е на място с голям трафик. В момента бензиностанциите обслужват клиенти, но в същото време тече реконструкция. Жълто-червените пана, запазена марка на "Шел", вече ги няма, а бензиностанциите на "Газпром" все още не са брандирани в синьо-бяло. 

Навлизането на руския газов гигант на пазара на бензин и дизел у нас става през "Нефтена индустрия на Сърбия" (NIS), част от "Газпром нефт". "НИС Петрол" вече ще оперира около с 30 бензиностанции в България, но интересът явно не е само на наша територия, тъй като преди време румънският вестник "Адевърул" обяви, че "Газпром" планира да купи 60 бензиностанции в Румъния чрез сръбската "Нафтна индустрия Сърбие" (НИС). 

Гигантът обяви и покупката на 28 бензиностанции на OMV. България е част от плановете на контролираната от "Газпром нефт" сръбска компания НСИ за изграждане на широка мрежа от първокласни бензиностанции в региона, което ще є позволи да се конкурира с големите европейски вериги. 

Амбициите на компанията са да използва двата си бранда - икономичния NIS Petrol и луксозния Gazprom, така че да може да покрие по-широк кръг потребители. Бензиностанциите NIS Petrol са насочени към широка целева група, за която най-важното е да купува горива с европейско качество на разумни цени. Подходът при бензиностанциите с марка Gazprom е по-различен. Там клиентите не само ще могат да купуват горива с най-високо качество, но и да се възползват от най-различни услуги - от обменни бюра, през интернет достъп до възможността да обядват в истински ресторанти и да посещават магазини с богат асортимент стоки. Проучванията на NIS показват, че около 16% от шофьорите са готови да използват услугите на луксозните бензиностанции, а 49% - икономичния бранд. 

В Сърбия на практика NIS контролира пазара на дребно, където държи около 85%, и освен това притежава две рафинерии - в Панчево и в Нови Сад. Бъдещите планове на компанията също са доста амбициозни, като до 2015 г. тя смята да изгради мрежа от 800 бензиностанции, половината от които в чужбина.

"Шел": Затварянето на обектите не е решение на компанията

"Шел България" оперира обекти в страната ни с различен правен режим - собствени, предмет на договори за франчайз, наем и т.н. Управлението на такава търговска мрежа е динамичен процес, поради което промяната на броя на обектите и на тяхното местоположение е нормално бизнес явление. Почти всички комплекси, които затваряме в Пловдив и региона, оперират под марката на "Шел" на основание на договор за франчайз. Тези бензиностанции са собственост на трети лица - независими търговци, които взеха решение да потърсят други бизнес възможности за своите обекти", заявиха от пресцентъра на компанията.

Оттам обясниха, че затварянето на търговски комплекси, сред които и обектите, собственост на "Емко-М", не е решение на компанията. "То е резултат от решението на наши договорни партньори да потърсят други бизнес възможности за обектите, които са тяхна собственост. Извиняваме се на всички свои клиенти за причинените неудобства. Надяваме се, че те ще останат лоялни към марката на "Шел", допълниха от фирмата.
От пресцентъра на компанията казаха, че в момента не разполагат с изградени обекти (собствени или франчайз), с които да заменят затворените. Но в близко бъдеще е напълно възможно в района да бъдат открити нови комплекси от веригата.

"Емко-М": Предложиха ни по-изгодни условия

Става въпрос за пет обекта, за които сключихме 10-годишен франчайзингов договор. От финансова гледна точка ни е по-изгодно да работим с "Газпром". Служителите в бензиностанциите запазват работните си места, няма да има съкращения, няма и напуснали. Всичко остава същото, само се сменят табелите и цветовете, заяви пред "Марица" Емил Мирчев, единият от съдружниците във фирма "Емко-М" ООД.

Източник: в. "Марица"



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Gazprom-vliza-v-Plovdiv-428152
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.