В Пловдив продължава националната кампания "Бъди отговорен, e-рециклирай"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:00 / 19.05.2013Коментари ()1170
©
Министърът за развитие на електронно правителство Роман Василев и министърът на околната среда и водите Юлиян Попов ще дадат старт едновременно в Пловдив и София на втората инициатива в Националната кампания "Бъди отговорен, e-рециклирай". Кампанията ще се проведе в няколко от големите градове в страната.

Днес от 10:00 до 16:00 часа на мобилни пунктове в градовете Бургас, Варна, Пловдив, София, Несебър, Обзор, Свети Влас и Равда ще се приема излязло от употреба електрическо и електронно оборудване (е-отпадъци) - компютърно оборудване, малки и големи домакински електроуреди, батерии, детски играчки и други.

Министър Роман Василев ще даде старт на инициативата в 10,00 часа в Пловдив, на мобилния пункт на площад "Понеделник пазар" (срещу входа на ДКЦ 1). Той ще поздрави участниците в кампанията, която се провежда с идеята да покаже, че излязлото от употреба електрическо и електронно оборудване е важно да се събира и оползотворява.

Този вид отпадъци съдържат особено вредни и токсични за околната среда и за здравето на човека съставки. Около 50 милиона тона е-отпадъци се изхвърлят годишно в света. От тях само 10% се рециклират. Важно и икономически целесъобразно е ценните природни суровини (злато, сребро, паладий, мед и други), вложени в изработката на електронните уреди, да бъдат оползотворявани.

Средствата, събрани от кампанията, ще бъдат дарени на две организации: сайта за обучение www.ucha.se и инициативата "Аз, ученикът".

Подробности за разположението на пунктовете по градове, информация за отпадъците, които могат да се предават, както и как ще бъдат извозени, може да намерите на: https://www.facebook.com/ereciklirai, както и на уеб сайта на рециклиращата компания: http://orders.ecologica.bg/.

Първата акция в кампанията "Бъди отговорен. e-рециклирай" се проведе на 27 април 2013 г. в София, на която граждани и организации предадоха за рециклиране над 1,5 тона е-отпадъци. Събраните средства бяха дарени на сайта http://ucha.se/ за разработването на нови интерактивни уроци за деца.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/V-Plovdiv-produlzhava-nacionalnata-kampaniya-Budi-otgovoren-e-reciklirai-433232
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.