"Завръщане в бъдещето" в Етнографския музей в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:48 / 23.05.2013Коментари ()2154
© Plovdiv24.bg
На 27 май 2013 г. (понеделник) от 18.00 часа в Регионален етнографски музей - Пловдив ще бъде открита изложбата "Завръщане в бъдещето". В съвременната западна култура хората, които се занимават и интересуват от изкуство - творци, критици, колекционери, любители - се разделят и развиват в две противоположни посоки. От една страна, са ценителите на класическото изкуство, а от друга - на съвременното. 

За тези, които са в съвременното изкуство, всичко започва след 1945 г. В академичното образование централно място е отредено на съвременното модерно изкуство и на неговите преуспели представители. Това предопределя развитието на младите творци. До известна степен те са улеснени от факта, че не получават класическо образование, не усвояват опита и уменията на предшествениците си. И бързат напред. От друга страна, са тези, които имат класическо образование.

Повечето са тесни специалисти в своята област и не виждат възможност за взаимоотношения със съвременното изкуство. Необходима е връзка между съвременното изкуство и изкуството на нашите предци. Това означава не само да се съхранят и усвоят техния опит и знания, но и да се прилагат и развиват. По тази причина изложбата е в Етнографския музей като едно от няколкото изключително подходящи места в България за реализиране на концепцията "Завръщане в бъдещето". 

Художествените творби, показани на изложбата, са на Петър Джельов и Живко Джельов фон Стоев - баща и син, които познават и живеят както в света на модерното съвременно, така и в света на традиционното изкуство. 

Само тези, които днес създават своето изкуство, опирайки се на опита, знанието и гениалността на творците предци, успяват да оставят нещо трайно. Изложбата ще гостува в РЕМ - Пловдив от 27 май до 9 юни 2013 г.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Zavrushtane-v-budeshteto-v-Etnografskiya-muzei-v-Plovdiv-434168
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.