Кръгла маса в ПУ ще популяризира резултатите по проект
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:00 / 30.05.2013Коментари ()906
©
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Днес от 11,30 до 14,00 в зала "Компас" на ПУ "Паисий Хилендарски" ще се проведе кръгла маса и премиера за втория том на "Приноси към християнското културно-историческо наследство".

Кръглата маса ще популяризира резултатите по проект "Християнското културно-историческо наследство като основен фактор за формирането и запазването на националната идентичност", финансиран от Фонд "Научни изследвания" към МОМН. Началото на проекта беше поставено през 2009 г. за срок от 3 години. 

Екипът имаше за цел да проследи развитието на този фактор през вековете до ден днешен чрез интердисциплинарно научно изследване, което обхваща 4 основни модула: Археология и иконография, История и архивистика, Теология, Иконопис и иконография. 

Преобладаващата част от изследванията са на млади учени (д.р Стоян Попов, д-р Симеон Кацаров, Димитър Мирчев, д-р Здравка Коркутова, ас. Станислав Боянов, Адриана Любенова). Всеки един от тях е специалист в сферата на своя модул, като екипът е съставен и от професионалисти с доказан опит, като доц. Иван Джамбов и проф. Димитър Киров. Екипът е работил в следните модули:

- Модул "Археология и иконография" е свързан с изучаването на въоръжението, изобразявано върху български художествени паметници, свързани с Християнството.
- Модул "История и архивистика" - основната насока на научните изследвания в този модул е мисионерската църковна дейност в рамките на Пловдивската епархия. Като база за проучванията са използвани архивните фондове.
- Модул "Теология" разкрива същността на човека, който създава християнското културно-историческо наследство и паралелно с това изгражда лична и национална идентичност.
- Модул "Иконопис и иконография" изследва светиите от български произход и обхваща периода от приемането на християнството като държавна религия (поради факта, че след приемането на единна религия се формира националната ни идентичност) до наши дни. Фокусът му е върху материалното проявление - изображенията върху икони, стенописи, миниатюри и други. 

Резултатите от проекта са събрани и отпечатани във втория том на научното издание "Приноси към християнското културно-историческо наследство", т. ІI, 2013 г. Първата книга излезе под същото име през 2011 г. 



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Krugla-masa-v-PU-shte-populyarizira-rezultatite-po-proekt-435079
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.