Библиотека "Иван Вазов" няма вина за изхвърлените на улицата книги
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:28 / 22.06.2013Коментари ()2705
© Plovdiv24.bg
Купчина изхвърлени книги от Народната библиотека "Иван Вазов" безспорно разбуни духовете в Пловдив. Оказа се обаче, че няма нищо скандално в цялата история. Директорът на библиотеката Димитър Минев обясни пред ПОТВ, че изчистването на негодните книги е практика, която се извършва във всички библиотеки и читалища в страна. Това е по наредба за опазване на библиотечните фондове, според която има изискване за вторичен подбор на книги. Изданията, които са били отстранени са в недобро физическо състояние, с много акари и бактерии. 

На самия ден е трябвало да пристигне камион, който да транспортира книгите до пункта. Станала е грешка, транспортът закъснял и техническите лица, които не са свързани с библиотечното дело, стоварили книгите на улицата. Минев беше категоричен, че там не е мястото, където да се изхвърлят книги, но грешката вече е допусната и отговорните лица са понесли последствията за действията си.

Той добави още, че в миналото библиотеката се е опитвала да дарява излишните книги в училищни библиотеки и читалища, но за съжаление изданията са се дублирали или са се търсели по-актуални заглавия. "Никой не иска да чете книги отпреди 30 години" – коментира още той.

Директорът на библиотеката предложи да бъде организирана акция, в която старите книги да не бъдат изхвърляне за вторични суровини и покани представителите на четвъртата власт да се включат в организацията и популяризирането на тази идея. "Иван Вазов" не разполага с подходящо помещение и това е основният проблем. 

Междувременно в социалната мрежа Facebook все повече набира сила инициативата "Подари книга на депутат". "Моля, имайте предвид, че става дума за инвалиди в неравностойно положение, силно обременени - страдащи или от патологична глупост, или от остра морална недостатъчност (а най-често и двете). Нека проявим загриженост и им окажем тази помощ. Възпитайте политик днес, за да не го замеряте утре" - коментира инициаторът на тази идея - поетът Иван Ланджев. Може би част от книгите за вторични суровини биха влезнали в полза на тази кауза.

Желаещите да дарят книга на депутати могат да го направят на e-mail pk@podkrepetekniga.org или на Facebook страницата на ПОДАРЕТЕ КНИГА. 

Източник: ПОТВ


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Biblioteka-Ivan-Vazov-nyama-vina-za-izhvurlenite-na-ulicata-knigi-439226
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.