Пловдивски политици възхитени от Китай, побратимяваме се с техен град
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:47 / 08.07.2013Коментари ()3117
© Plovdiv24.bg
Председателят на Общинския съвет арх. Илко Николов, зам.-кметът Розалин Петков и главният секретар на градската институция Ангелина Топчиева се завърнаха от посещението си в Китай с уникални впечатления от огромната мащабна архитектура и стриктните норми в азиатската държава, предаде репортер на Plovdiv24.bg.  

Официалната делегация представи Пловдив на среща с общините от 16 държави от Централна и Източна Европа. Разходите и на тримата бяха поети изцяло от китайска страна. Форумът се състоя в град Чунцин. България е била представена от четири общини - София, Пловдив, Перник и Плевен. Целта бе да се засилят бизнес и културните връзки между България и Китай. 

Пловдив е бил представен с щанд с площ от 60 кв. м. арх. Николов разказа, че е впечатлен от китайския град Шенжен, който също са посетили. Той е в южната част и граничи с Хонг Конг. Шенжен е на 30 години, като преди е бил рибарско селище. Сега е град с население 15 млн. жители, като територията му е около 2000 кв. км. и е с годишен бюджет около 450 милиарда долара. Пловдив има покана от Шенжен за побратимяване.

Официалният подарък от общинската администрация на град Шенжен е чиния с лика на китайския политик Дън Сяопин. Това е човекът, дал началото на днешния Китай, уточни арх Илко Николов

Всички фирми, които е посетила пловдивската делегация, са сред най-успешните в света. Едната от тях е била за производство на електрически автомобили и ел. автобуси, другата се занимава с производство на медицинска апаратура и фирма в областта на телекомуникационните технологии.

"Хората от всяко нещо са се научили да търгуват и да правят пари", категоричен беше арх. Николов. 

Част от бизнес структурите имат интерес да осъществят контакти с държави в Източна Европа. Водят се договори за инвестирането им в Пловдив. Всяка една от тези компании има годишен оборот между 10 и 30 млрд. долара.

Предприятията са на около 20 години, а годишният им ръст е 40 %. Арх. Николов заяви, че се надява поне 2-3 от тези фирми да направят "някое малко филиалче" в Пловдив. Една от тях вече е инвистирала в оборудване на УМБАЛ "Св. Георги"- Пловдив. Предложението за побратимяване на Пловдив с Шен Жен ще бъде внесено на общинската сесия в края на юли или началото на 1-ви август, завърши арх. Николов. 




Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Plovdivski-politici-vuzhiteni-ot-Kitai-pobratimyavame-se-s-tehen-grad-442039
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.