Организират кръгла маса на тема "Оптимизацията на училищната мрежа в Пловдив"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:48 / 04.09.2013Коментари ()1483
© Plovdiv24.bg
Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" направи няколко жизненоважни за образователната система предложения. Тези предложения са насочени за спасяване на училищата със среден брой от 200 до 600 ученици.

Първото предложение е да се премахне задължителната долна норма в броя на паралелките, което ще даде възможност на училищата с между 200 и 600 ученици, да съумеят да съхранят своите паралелки и обезпечат и без това трудното си финансово съществуване. Тази идея на Синдикат "Образование" бе прегърната от Министъра на образованието, проф. Клисарова, но това трябва да се случи час по-скоро, за да не се стопира процесът на катализиране на мегаучилища с 1000 - 2000 ученици.

Второто предложение на Синдикат "Образование" е да се отмени възможността, визирана от бившия министър, Даниел Вълчев, броят на паралелките в различните етапи да може да се завишава с 10%. Синдикатът предлага да се отмени този текст в Наредба №7, защото сега завишеният брой на учениците води до по-лошо качество на учебно-възпитателния процес и катализира мегапаралелки от по 30 и повече ученици.

Друго предложение на синдиката е да отпадне Наредба № 24 за здравните изисквания към седмичните разписания, която не само не създава условия за по-здравословно конструиране на седмичните разписания, но и създава условия за напрежение в учебните звена.

Синдикат "Образование" и СРС "Подкрепа" - Пловдив организират Кръгла маса на тема "Оптимизацията на училищната мрежа в гр. Пловдив". Поводът за този дебат са информациите за инициативата на Община Пловдив: за закриване на училища с под 400 ученици; за проблема със съжителството на две училища в една сграда.

На Кръглата маса са поканени кметът на град Пловдив инж. Тотев, Зам.-министър Атанаска Тенева, областният управител на Пловдивска област, всички институции, имащи отношение към проблема, както и регионалните медии.

Кръглата маса ще се проведе на 05.09.2013 година от 10.00 часа до 12.00 часа в хотел "Лайпциг", зала "Бах", етаж 2.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Organizirat-krugla-masa-na-tema-Optimizaciyata-na-uchilishtnata-mrezha-v-Plovdiv-452046
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.