Вижте оригиналния реквизит от великия филм "Капитан Петко войвода"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:46 / 28.11.2013Коментари ()7314
Оригиналната камера, с която е заснет филма "Капитан Петко войвода", както и статуетката за Димо Коларов за цялостно творчество и изключителен принос в българската филмова култура, са само част от изложбата "От киноцентъра до музейната витрина", която ще бъде открита в експозиция "Българско Възраждане" на Регионален исторически музей Пловдив на 2-ри декември от 17.00 часа в Димитър-Георгиадиевата къща на ул. "Цанко Лавренов" 1, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Както вече писахме, изложбата представя оригинален реквизит от филма "Капитан Петко войвода" и вещи на кинооператора Димо Коларов. Тя идва в Пловдив в навечерието на 169-та годишнина от рождението на Капитан Петко войвода и ще остане под тепетата до края на месец февруари.

Посетителите могат да видят облекла, предмети и фотоси, свързани с българското кино, които днес са част от фонда на Исторически музей Попово. Автентичните народни носии, накити и аксесоари са събирани от селищата в районите на Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Доган Хисар - родното място на Капитан Петко, в Елховско, Ивайловградско и др.

Колекцията е дарена от Студио за игрални филми "Бояна" на Тракийското дружество в с. Светлен, Поповско. Представени са вещи и награди на кинооператора Димо Коларов. Той е роден в Попово и приживе ги подарява на музея в родния си град. Камерата, с която снима много от известните български филми, както и фотосите от снимачната площадка са предоставени на Поповския музей през 2004 г. от Киноцентър "Бояна" и Рангел Вълчанов. Дарението е направено по повод IV Национален фестивал за операторско майсторство "Златното око", провеждан в памет на бате Димо - майсторът на черно-бялото изображение.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Vizhte-originalniya-rekvizit-ot-velikiya-film-Kapitan-Petko-voivoda-466579
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.