Масови проверки на рибните магазини преди Никулден, няма санкционирани
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:45 / 04.12.2013Коментари ()1675
Засилени проверки на специализираните обекти за продажба на риба заради Никулден извършват служителите на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Пловдив от началото на седмицата. Това каза пред журналисти новоназначеният директор на ОДБХ д-р Иван Шиков, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Засиленият контрол преди празниците е разпореден от Агенцията по безопасност на храните и ще продължи до Нова година.

Във вчерашния ден са проверени 5 обекта, всички магазини на големите вериги хипермаркети в града и не са констатирани нарушения.

Началникът на отдел "Контрол по храните" към ОДБХ д-р Николай Петков обясни, че се проверява произходът на рибата, дали тя е здрава, проверява се и налични ли са документи за търговия и за регистрация на съответния обект, както и при какви температури се съхранява рибата в магазините. Проверките се правят съвместно с инспектори от отдел "Рибарство и аквакултури" към ИАРА Пловдив. Те от своя страна проверяват от кои водоеми е уловена рибата и съобразно закона ли е това. Всеки ден след извършените проверките се изготвят и отчети.

"Ако рибата е със здрави люспи, без външни наранявания, погледът й е бистър, жизнена е, няма слуз, която да се разтегля, означава, че рибата е прясна и съвсем спокойно може да бъде закупена", изчерпателно обясни д-р Петков.

Началникът на отдел "Контрол по храните" допълни, че при констатирани нарушения се съставя акт на търговеца, рибата се изземва, а най-малката глоба, която се налага, е 120 лв. и в зависимост от нарушенията тя расте. Също така служителите на Агенцията по храните проверяват само регламентирани обекти. Нерегламентираните се проверяват единствено при подаден сигнал и с помощта на полицейски служители.

В присъствието на журналисти бяха проверени няколко търговски специализирани обекта за търговия с риба. Нарушения не бяха констатирани.

В дните до края на 2013 г., включително на 24, 25, 26 и 31 декември, служителите на Областната дирекция по безопасност на храните ще дават дежурства по график. Всеки ден ще има някой на разположение и ще приема сигнали и жалби от граждани, по които ще се извършват проверки. Сигналите ще се приемат на телефоните на Дирекцията, както и електронната й поща, които са качени на сайта й.



Още по темата: общо новини по темата: 12
06.12.2013 »
06.12.2013 »
06.12.2013 »
06.12.2013 »
06.12.2013 »
06.12.2013 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Masovi-proverki-na-ribnite-magazini-predi-Nikulden-nyama-sankcionirani-467489
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.