Вижте кои пловдивски сгради обраха наградите на "Сграда на годината"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:18 / 12.12.2013Коментари ()7716
© Plovdiv24.bg
25 награди бяха раздадени в тазгодишното дванадесето издание на конкурса "Сграда на годината" на 11 декември в София Ивент Център. На събитието присъстваха близо 400 гости - инвеститори, проектанти, представители на професионалните и браншови организации КАБ, САБ, КИИП, КСБ и др. 

Тази година събитието се проведе под патронажа на Министерството на регионалното развитие и Министерството на инвестиционното проектиране, а официални гости на церемонията бяха министрите Десислава Терзиева и проф. Иван Данов, които съпредседателстваха журито на конкурса.

"Журито беше изключително затруднено в избора си, тъй като кандидатурите са много силни", отбеляза министър Десислава Терзиева и допълни, че именно поради тази причина е взето решение част от участниците да бъдат наградени със специални отличия. 

Участниците поздрави и посланикът на Италия Марко Контичели, който отбеляза, че сред състезаващите се сгради две са проектирани от италиански екипи - Панидея (с арх.Раймондо Флакомио), проектанти на Вертиго Тауър София, и Lazzarini Pickering Architetti, проектанти на Sense Hotel Sofia.

Дванадесетото издание на конкурса "Сграда на годината" постави фокуса си върху категориите "Образование и спорт", "Културно-историческо наследство и сгради паметници на културата" и "Производствени и логистични сгради". 

Студентски център "Америка за Бълг
© Plovdiv24.bg
ария" в Благоевград получи първа награда в категория "Образование и спорт", а удостоени със специални отличия в същата категория са: Детски екостационар "Бели брези", София, Академична база - София на Европейския колеж по икономика и управление, Частна детска градина Кита, София, Учебна спортно-тренировъчна зала към ПУ "Паисий Хилендарски", Спортен комплекс - кв."Коматево" в Пловдив, Детски оздравителен лагер Черноморски и библиотечен център към Лесотехническия университет в София.

Две първи награди в категория "Производствени сгради" бяха присъдени на Завод за твърди лекарствени форми "Софарма" АД и на Предприятието за електро-компоненти за ниско и средно напрежение АББ в Пловдив. 

Специално отличие получи "Ричмарт - фабрика за мъжки костюми" в Русе.

В категория "Консервация и реставрация на културно-историческо наследство" награди получиха възстановения архитектурен ансамбъл "Цари Мали град" в с. Белчин и "Малката базилика" в Пловдив. 

Мултифункционалната сграда на Домко е носител на наградата в категория "Корпоративни и административни сгради", 
Наградата в категория "Търговски сграда" спечели "Парадайс център"
© Plovdiv24.bg


Кардиологичен център и Диагностично-консултативен център - Сити Клиник спечели наградата в категория "Сгради - здравеопазване". Специална награда в същата категория получи СБАЛ по АГ "Надежда" в София.

В категория "Градски и ваканционни хотели и ваканционни комплекси" бяха наградени Интернационал Хотел Казино & Таур Суитс - Златни пясъци и Sence Hotel Sofia. 

Наградата в категория "Сгради със специално предназначение" отиде при Нова летищна контролна кула, летище София. 

Летище Варна-Терминал 2 получи награда в категорията "Градска среда-транспортна инфраструктура", България Мол бе награден в категория "Сгради с елементи на зелена архитектура". 

В категорията "Обществени сгради с бизнес предназначение" победител стана Вертиго Тауър София, а специална награда взе Рекреация на сграда-паметник на културата - бул. "М.Луиза"58, София.

Наградата на публиката тази година спечели уникалният исторически комплекс Цари Мали град - реставрирана крепост от IV-V в. и църква от ХVII в. находящи се над с.Белчин, с изпълнител Главболгарстрой АД и инвеститор община Самоков.

Национаен конкурс "Сграда на Годината" инициира и благотворителни кампании "Вечните сгради на България" за възстановяване на знакови исторически сгради. През 2006-2008 беше възстановена сградата и стенописите на Боянската църква с участието на над 60 дарители - компании, финансови организации и частни лица.

През 2010 г. съвместно с Камарата на строителите в България беше проведена кампания и беше възстановен Музеят на Колю Фичето в Дряново. 



Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Vizhte-koi-plovdivski-sgradi-obraha-nagradite-na-Sgrada-na-godinata-468914
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.