Ще имат ли своето влакче децата на Пловдив?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:29 / 25.02.2005Коментари ()1890
©
Една прекрасна идея се зароди миналата година и получи широка обществена подкрепа. Група ентусиасти от Асоциация "Приятели на железопътния транспорт" предприе инициатива за възстановяването на единствената по рода си Детска железница “Знаме на мира” - уникална атракция, която беше построена пред 25 години в Пловдив. От пет години съоръжението не работи, а Младежкият хълм от любимо място за детски развлечения се превърна в бунище.
Организаторите на кампанията вярват, че детската железница има шанс да се възроди. Те мечтаят децата на Пловдив да получат своето влакче и предприеха редица инициативи, за да постигнат тази мечта.
През ноември миналата година локомотивът на влакчето беше откаран със специализирана платформа в Локомотивно депо – Пловдив, за бъде подложен на оглед и се установи стойността на щетите и необходимите ремонтни работи. Според изчисленията на специалистите за пълното възстановяване на съоръжението са необходими 70 хил. лева.
Инициативният комитет разполага с широка гражданска подкрепа, редица институции и организации оказаха съдействие в изминатия дотук път. Доброволците влагат всички възможни средства и усилия, но въпреки това досега е събрана съвсем незначителна част от сумата. Ръководството на Асоциация "Приятели на железопътния транспорт" отправи апел за партньорство по проекта до търговски и промишлени организации и някои от тях се отзоваха. Ентусиастите все още не губят надежда, че със съвместните усилия на обществеността и бизнеса, кампанията “
©
Да възстановим Детската железница на Пловдив” ще се увенчае с успех.
Наскоро бе открито, че релсите от Рилската железница са сложени на Детската железница в Пловдив. Ясно може да се прочете годината 1923 върху самите релси. Също така се оказа, че вагоните от Кочериново са също докарани в Пловдив. Линията Кочериново - Рилски манастир е построена от частни предприемачи в началото на 20-ти век и е закрита 1954г. Тези открития показват, че Детската железница в Пловдив е истински исторически уникат.
Повече за историята на железницата, проекта за възстановяването ù и извършената досега работа прочетете на адрес:
http://web.railfriends.org/DetskaJeleznica/index.html


Още новини от Аналитични новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/analitycs/Shte-imat-li-svoeto-vlakche-decata-na-Plovdiv-4813
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.