Днес се навършват 127 години от Освобождението на България
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:00 / 03.03.2005Коментари ()1407
©
На този ден през 1878 година в Сан Стефано между Русия и Турция е подписан мирен договор, който поставя край на Руско-турската освободителна война (1877-1878) и полага началото на третата Българска държава. Според договора, който има предварителен (прелиминарен) характер се създава автономно, трибутарно българско княжество с християнско правителство и народна милиция. Границите на новата държава не окончателно определени, но е отбелязано кои територии трябва да обхваща тя. Както е известно, това са земи, разпростиращи се от Дунав до Егейско море и от Вардар до Черно море, населявани от българи. санстефанска България е на площ от над 170 000 кв. км. В територията на България влизат цяла Северна България без Северна До
©
бруджа, която преминава към Румъния, цяла Тракия без Одринско и Гюмюрджинско и цяла Македония без Солунско и Халкидическия полуостров, които остават за Турция.
Историческото значение на Санстефанския мирен договор от 3 март се състои в това, че той утвърждава етническите територии на България в политически граници и поставя началото на българската държавност.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Dnes-se-navurshvat-127-godini-ot-Osvobozhdenieto-na-Bulgariya-4904
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.