Български войник загина в Ирак
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:59 / 05.03.2005Коментари ()3013
Редник Гърди Христов Гърдев, картечар от Първи взвод на Първа рота на Четвъртия пехотен батальон на Българската армия в Ирак, е загинал снощи при нападение срещу патрул в района на град Хамза, на около 50 км от Дивания, в провинция Кадисия, съобщиха от Министерството на отбраната. Българският патрул е извършвал обход по т. нар. път "Тампа", известен още като "Пътят на смъртта". Патрулът е бил нападнат в 18.45 часа българско време вчера, при което редник Гърдев е бил тежко ранен и минута по-късно, въпреки оказаната спешна помощ, е починал. Той е бил обстрелван в гръб с леко стрелково оръжие и смъртоносно поразен с няколко куршума в сърдечната област.
Редник Гърдев е от Пета Шипченска механизирана бригада. Това е била първата му мисия зад граница. Роден е на 17 май 1974 г. в Казанлък, но е живял в село Долно Сахране, Павелбанско. Завършил е заводското училище към "Арсенал", където е работил преди да постъпи в армията. Кариерата му на професионален войник започва през 2003 г. в Карловската бригада. В Казанлъшката бригада той е служил като свързочник от юни 2004 година. Не е бил женен, живеел с майка си, която от 10 години е на легло. Родителите му са разделени. Бащата живеел в съседна къща. Редник Гърдев има омъжена по-голяма сестра.
Ръководството на V Шипченска бригада в Казанлък се срещна днес с близките на загиналия, за да изкаже съболезнованията си. Редник Гърдев бе отличен войник, каза бригадният генерал Венцислав Младенов.
Самолетът с тленните останки на боеца ще пристигне утре вечер около 21 ч. На ръководството на ВВС е разпоредено да организира специален полет за целта. БНР съобщи, цитирайки ген. Младенов, че сестрата на убития и нейният съпруг ще придружат тленните останки от столицата до родното му село Долно Сахрене, община Павел баня. Ще ги съпровожда офицер от V-та Шипченска бригада в Казанлък, където е служил редник Гърдев преди да замине на мисия в Ирак. Погребението, по волята на родителите, ще бъде в родното село на Гърди Гърдев, съобщи още ген. Младенов, който днес се е срещнал с бащата и майката. Поклонението ще е в къщата на майката, за която се е грижел приживе загиналият в Ирак редник.
Кметът на Павел баня Станимир Радевски каза, че в понеделник ще свика извънредна сесия на Общинския съвет, на която ще обсъдено ритуалното погребение на загиналия редник и присъждането му посмъртно на званието “Почетен гражданин” на община Павел баня.
Министър-председателят Симеон Сакскобургготски е наредил да бъде сформирана специална комисия, която да разследва причините за трагичния инцидент.
Редник Гърдев е осмият български военнослужещ, загинал от началото на войната в Ирак.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Bulgarski-voinik-zagina-v-Irak-4917
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.