Стартът на строежа на Втория гребен канал още тази година?
Автор: Мария Морунова 14:39 / 25.06.2014Коментари ()6744
© Plovdiv24.bg
Реалният строеж на екологичен парк "Тракия", в който влиза и Вторият гребен канал, може да стартира още тази година или в началото на следващата. Това стана ясно от пресконференцията, посветена на перспективите пред Гребен канал Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Градоначалникът Иван Тотев обяви, че е направена екологичната оценка на проекта от РИОСВ, но тя се обжалва от пловдивски еколози. Това обжалване бави и процедурите по изграждането на новата зоологическа градина. Кметът обаче изрази надежда, че обжалването ще падне. Това ще даде възможност за подписване на договор с основния спонсор на проекта и старт на строежа. По този начин строителството ще приключи през 2016 г.

"Прокетът предвижда изграждането на около 20 атракции. Сред тях са водни ски, мини голф, зона за зелено училище, атракционен сал, атракционно влакче, бънджи кула и други. Тези атракциони няма да са само в новия втори гребен канал, но и в цялата зона на парка", допълни зам.-кметът Георги Титюков.

Градоначалникът допълни, че дигата между река Марица и Гребния канал не влиза в пределите на проекта и няма да се пипа. Ако се стигне до намеса към дигата, това ще се единствено укрепителни дейности. Припомни и, че проектът е допълнен с допълнително озеленяване в рамките на 650 декара около канала.

На брифинга присъстваха и уп
АНКЕТА:
Има ли нужда Пловдив от втори гребен канал?

Да
Не

равителят на Международната федерация по гребане Мат Смит, Дамян Дамянов от Българската федерация по кану-каяк, Светла Оцетова от Международната федерация по гребане, Мартин Заимов от фонд "Джесика". Всички те подкрепиха идеята за водното съоръжение.

Мат Смит определи и сега действащия канал като най-бързото трасе в света за гребците, а след изграждането на втори такъв, съоръжението ще стане най-доброто в света или едно от най-добрите.

Общата стойност на проекта за изграждане на екологичен парк "Тракия" е 12.5 млн. лв. без ДДС. Част от парите ще бъдат осигурени от фонд "Джесика", друга от частна банка, а трета - от община Пловдив.




Още по темата: общо новини по темата: 72
21.02.2023 »
23.08.2022 »
20.04.2022 »
03.02.2022 »
10.08.2021 »
18.02.2021 »
предишна страница [ 1/12 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Startut-na-stroezha-na-Vtoriya-greben-kanal-oshte-tazi-godina-500802
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.