Старозагорец ще съди държавата относно здравното осигуряване
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:06 / 10.03.2005Коментари ()1154
©
Членът на политическото ръководство на "Новото време" Илиян Илиев от Стара Загора ще съди държавата за това, че нарушава негово конституционно право, а именно да се осигурява здравно и социално. Според него и адвоката му Радослав Алексиев държавата не може да приема това като задължение и да санкционира гражданите, че те не са се възползвали от правото си. В Конституцията на Република България това е установено в глава 2 "Основни права и задължения на гражданите" от чл. 52, ал. 1, която гласи: "Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон."
Илиян Илиев заяви това пред Дарик радио и подчерта, че инициативата му е от негово име като личност и гражданин, а не като политик. Надява се частната му инициатива да бъде последвана от обществени. Той заяви, че осигурява себе си и своите работници редовно, но винаги предпочита частните здравни грижи, защото са по-качествени.
Илиян Илиев спомена, че вече е съдил държавата в Страсбург, и се закани, че ако не успее тук, ще се отнесе пак до Европейския съд за правата на човека.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Starozagorec-shte-sudi-durzhavata-otnosno-zdravnoto-osiguryavane-5043
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.